VÂLCEA: La plimbare spre răcoare, la Peştera Liliecilor… o peşteră cu bisericuţe cioplite în stâncă

0

Este una dintre cele mai frumoase pesteri de pe meleagurile noastre. I se spune Pestera Liliecilor sau Pestera Sfantului Grigore Decapolitul, iar vâlcenii şi turistii din alte judete care vor să-i vadă frumusetea o pot gasi in comuna Costesti, judetul Valcea, in satul Bistrita. Este la doar o ora de mers cu masina din  Râmnicu Valcea spre Horezu.

Despre aceasta pestera interesanta va mai putem spune ca ea este amplasata pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la 250 de m de Manastirea Bistrita, la o altitudine de 850 m si 60 de m fata de vale. Pestera a fost locuita de pustnici in Evul Mediu.

Acolo se poate ajunge usor, accesul fiind facilitat de o poteca, ce-i drept mai anevoioasă, cu balustrade. Pestera are 2 deschizaturi spre cheile raului Bistrita.

Cel mai interesant este că în interiorul pesterii au fost construite doua bisericute , cioplite partial in stanca. Este vorba despre Biserica Ovidenia si Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril.

Pestera are o lungime de aproximativ 250 metri şi legendele spun că acolo au fost ascunse moastele Sfantului Grigore Decapolitul si averile domnitorilor din acea vreme, în perioadele când ţara era în pericol.

Lasă un răspuns