DRUMEŢII în VÂLCEA! Aventuri şi peisaje de vis pe traseul care traversează Parcul Naţional Buila Vânturariţa

0

 

Este vara! Si cum vara este minuntat pentru drumetii va propunem un traseu linistitor din Valcea, plin de frumuseti si incarcat de istorie.

Traseul traverseaza Parcul National Buila Vanturarita de la sud la nord si este un traseu lung, dar fara dificultati deosebite. In cea mai mare parte se merge pe drumuri forestiere si se pot observa peisaje de vis.

Plecarea este de Manastirea Bistrita. Pentru a nu va rataci, acolo se afla un panou informativ, dar sageti indicatoare, care va indreapta pasii spre nord pe drumul forestier de pe Valea Bistrita.

Urmatorul pas este sa traversati raul Bistrita spre dreapta si apoi sa urcati spre cariera de calcar si Manastirea Arnota (4 km). In Parcul National Buila Vanturarita se intra de pe Valea Bistrita, care coincide cu iesirea Bistritei din chei. Aceasta intrare este marcata printr-un panou informativ si semnul de limita de Parc National. Tot aici se afla si un stalp indicator care te indruma spre Pestera Liliecilor (Pestera Sfantul Grigore Decapolitul).

Aici incepe adevarata aventura ! Se intra in chei si se merge pana la Pestera Ursilor, trecandu-se inainte pe la Fantana lui Chirachide. Se ajunge la o poiana, unde exista o toplita (mic iaz pentru aclimatizarea puietilor de pastrav) veche.Se trece un pod peste Bistrita, unde se afla loc de campare amenajat. Se continua drumul timp de 4 km pana la confluenta raurilor Gurgui si Cuca, punct numit Intre Rauri.

Drumul duce pe Valea Cuca spre fosta cabana I.F.Bistrita, se traverseaza paraul Cuca Mica. Se urca pana la un izvor unde se afla si un adapost. Se intra in padure, sub Varful Cuca, se trece printr-o zona defrisata si se coboara pana la saua La Sipote. Inainte de varful Zanoaga (1662 metri) se urca stancariile numite Treptele Tribunalului si se iese in golul alpin.

Marcajele de aici sunt aplicate pe pietre, se urca pe culmea Plaiului Zanoaga pana intr-un mic varf, de unde se coboara spre stanele Zanoaga. Traseul merge o portiune pe sub padure, pana in apropiere de Curmatura Rodeanu (1628 metri), unde se afla o stana.

Pentru a parcurge acest traseu ai nevoie de echipament adecvat pentru drumetii, timp liber si aparat foto pentru amintiri superbe!

Traseul se parcurge in 4-5 ore!

Lasă un răspuns