Peştera Lacului Verde, un obiectiv turistic superb din Vâlcea… care chiar există!

 

De o bună perioadă, pe Internet a circulat o ştire despre o aşa-zisă Peşteră de Smarald, care s-ar afla, chipurile, pe Valea Cheii, în judeţul Vâlcea. Poze de o frumuseţe aparte au fost ataşate acestei ştiri, iar foarte mulţi turişti au plecat în căutarea acestei peşteri. Au făcut zeci sau chiar sute de kilometri pentru a o găsi, iar când au ajuns acolo şi au întrebat măicuţele de la Schitul Cheia pe unde se află Peştera de Smarald, au avut surpriza neplăcute de a afla, că, de fapt, acest obiectiv turistic nu există.

Însă, specialiştii în speologie din Vâlcea susţin că în judeţul nostru există o peşteră extrem de frumoasă şi ea se numeşte Peştera Lacului Verde. Aceasta se află situată în peretele vestic al Muntelui Stogşoare, la o altitudine absolută de circa 990 metri şi relativă de 140 metri faţă de talvegul văii râului Cheia, în versantul stâng al Ogaşului Ursului, un adevărat râu de grohotiş.

Calea de acces spre acest obiectiv turistic pleacă din D.N. 64A Râmnicu Vâlcea spre Olăneşti. În dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 kilometri, un drum modernizat, iar apoi forestier, apoi poteca nemarcată pe malul stâng al pârâului Cheia, până în Cheile Cheii.

„A fost explorată şi cartată în anul 1978 de către Cercul de Speologie Niphargus Râmnicu Vâlcea. Are o intrare relativ mare, de circa 6×4 m. Imediat după aceasta urmează două galerii: prima, foarte îngustă, are numai 10 m lungime; cealaltă este largă şi înaltă, cu podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 m şi cu blocuri mari de calcar în rest, prăbuşite peste vechi concreţiuni.

După 35 m galeria se ramifică. Cele două ramificaţii, după ce îmbrăţişează un imens pilier, se reîntâlnesc în Sala Mare. Ramificaţia principală are o pantă de 4 m, iar cea secundară este uşor descendentă, neconcreţionată şi foarte largă (25 m).

Sala Mare (30x20x10 m) are podeaua accidentată din cauza numeroaselor blocuri prăbuşite. Din colţul sud-estic porneşte o galerie, la început ascendentă, cu mult material clastic, care se ramifică după 20 m. În dreapta galeria se termină cu trei diverticule scurte, iar cea din stânga coboară la un lac prins între pereţii unei diaclaze, lat de 1 m, lung de 10 m şi adânc până la 3 m. Prezenţa lacului într-o peştera fosilă suspendată în calcare puternic fisurate se explică prin impermealizarea puţului galeriei cu argilă de decalcifiere. Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul sa se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor. Nu necesită echipament special pentru vizitare, ci doar surse de iluminare” – susţin specialiştii speologi pe site-ul http://www.buila.ro.

pestera lacului verde 2

foto 2: buila.ro

Reclame

3 gânduri despre “Peştera Lacului Verde, un obiectiv turistic superb din Vâlcea… care chiar există!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s