TURISM în VÂLCEA: Pe drumul podgoriilor din Drăgăşani

 

Municipiul Drăgăşani este renumit în ţară, dar şi în afara ei pentru podgoriile vaste, pentru cramele şi centrele viticole moderne. Este cea mai veche şi cea mai importantă zonă viticolă din Oltenia. Situată pe malul drept al Oltului, cel mai mare afluent al Dunării din România, podgoria Drăgăşani se întinde pe o lungime de 60 de km, între Subcarpaţii Getici în nord şi Câmpia Română în sud.

Solurile dominante în podgorie sunt argilele, cu urme de calcar, de nisip, de pietriş şi, rar, de marnă. Climatul podgoriei este temperat continental, cu influenţe mediteraneene, principala sa caracteristică fiind echilibrul. Graţie situării sale de-a lungul văii Oltului, care are un rol de echilibrare, podgoria Drăgăşani se bucură de o bună umiditate, chiar în cele mai calde luni ale verii.

Din vechile soiuri, se cultivă astăzi Tămâioasa românească, Novac şi Crâmpoşie Selecţionată, dar pe lângă acestea, altele, de origine străină, mai numeroase, au fost de asemenea introduse în podgoria Drăgăşani. Astfel, soiul Sauvignon Blanc s-a adaptat foarte bine la condiţiile climatice şi de sol.

Totodată, alte soiuri au fost readaptate la Drăgăşani, ca urmare a unei munci riguroase de îmbunătăţire a viţei de vie, în cadrul Staţiunii de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie, fondată în regiune în 1936.

Turism viticol…

Turiştii care vor să vină pe drumul podgoriile din Drăgăşani, trebuie să ştie că au ce vedea, au unde se caza, iar preţurile sunt accesibile. Proprietari domeniilor viticole organizează frecvent degustări de vinuri şi vizite în vii.
Iată care sunt domeniile viticole pe care le puteţi vizita la Drăgăşani – Vâlcea:

Drăgaşi – Așezat pe Dealul Viilor în podgoria Drăgășani, domeniul Drăgași alătură cei patru poli ai săi – podgoria, crama, salonul pentru degustări și pensiunea – într-un ansamblu menit să-si conducă oaspeții către regăsirea naturii și a sinelui. Acest pelerinaj este ghidat de vederea panoramică asupra podgoriilor, dealurilor împădurite și curgerii Oltului dar și de întâlnirea cu oamenii locului, cu poveștile lor. Se organizează tur de cramă, degustare a cinci vinuri şi gustare rece pentru 50 de lei de persoană, dar şi cazare cu mic dejun inclus pentru două persoane pentru suma de 350 de lei. Pensiunea oferă cinci camere duble, un salon si terasă cu vedere către vie și Olt.

Bauer – Fondată în 2012, Crama Bauer este situată în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, în inima Podgoriei Drăgăşani. Noua cramă este concepută pentru a permite vinificarea unor cantitaţi mici de struguri, din soiuri rare sau nedescoperite încă de iubitorii de vinuri, culese de pe parcele vechi, bine îngrijite. Crama poate fi vizitată în orice anotimp şi o degustare costă între 40-210 lei, pentru o persoană, în funcţie de numărul soiurilor degustate şi al meniurilor asociate.

Ştirbey – Acum peste 300 de ani, familia princiară Ştirbey stăpânea un domeniu viticol în podgoria Drăgăşani. Acum, moştenitoarea familiei, baroana Ileana Kripp-Costinescu, şi de soţul ei, Jakob Kripp, de origine austriacă, au redat locului strălucirea de altădată. Vinurile sunt şi acum create conform unor principii dezvoltate şi păstrate din generaţie în generaţie şi aici se produc numai vinuri din soiuri pure.La domeniile Ştirbey sunt organizate degustări la preţuri care pleacă de la  între 66 de lei (pentru cinci vinuri) şi care ajung la maxim 185 de lei, pentru cinci vinuri însoţite de preparate olteneşti.

Crama Avincis – Anul acesta Crama Avincis a marcat cinci ani de la deschidere. Este o cramă situată pe domeniul de familie Vila Dobrușa, în regiunea dealurilor subcarpatice. Avincis s-a născut în 2007 din pasiunea a doi avocați pentru vinurile de calitate. Deși cariera lor nu are nicio legătură cu acest domeniu,  în timpul unei vizite la casa de Drăgășani a familiei Cristianei au decis să restaureze casa copilăriei sale și să refacă via aflată în paragină. Astfel, în 2011, familia Stoica a inaugurat crama Avincis de pe domeniul de familie Vila Dobrușa, Drăgășani, restituind succesul podgoriei din regiune, care cunoscuse perioada sa de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cramă se remarcă prin arhitectura modernă şi inedită şi găzduieşte evenimente exclusiviste şi degustări de vin. Pentru o experienţă completă de turism viticol, pensiunea de pe domeniu are o capacitate de cazare pentru 28 adulți. Rezervare în prealabil pentru un număr minim de 6 persoane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s