Minele din aur de la Valea lui Stan (Vâlcea), primele mine din vechiul regat

 

Există zeci de legende despre minele de aur din vechiul regat, mine ce au fost exploatate la Valea lui Stan, în Brezoiul de Vâlcea. Sunt poveşti uluitoare în zonă despre aurul legendar de acolo. Zona era cunoscută ca fiind printre cele mai bogate în zăcăminte din ţară. Numai că, filonul de aur de la Valea lui Stan a fost dat uitării, iar galeriile minerilor au fost lăsate în paragină.

Se spune că exploatarea minelor a început încă de pe vremea Vechiului Regat. Vechiul Regat este numele dat teritoriilor româneşti reunite în Regatul României înainte de 1918, adică teritoriul format din Moldova şi Ţinutul Herţa (fără Bucovina şi Basarabia), Muntenia, Oltenia şi Dobrogea, inclusiv Cadrilater, iar locuitorii acestor ţinuturi erau numiţi regăţeni.

Mulţi veneau la Valea lui Stan în căutarea unui loc de muncă, deşi totul presupunea mari sacrificii, mai ales că viaţa era grea în tunelurile săpate pe dealurile stâncoase de pe Valea lui Stan şi Păscoaia. Aurul din minele de la Valea lui Stan, căutat în galeriile întunecoase secole de-a rândul, aproape fără întrerupere, a însemnat întotdeauna un vis frumos de bogăţie şi fericire, însă niciodată o certitudine. La începutul secolului al XX-lea, minele de aur începuseră să fie gestionate de grupuri de afacerişti influenţi, iar apoi, odată cu instaurarea regimului comunist, de reţelele foarte bine organizate ale partidului. În această perioadă, filonul de aur a fost exploatat la maximum, pământul de sub stânci fiind scormonit şi secat se pare de orice urmă de metal preţios.

De aceea, acum galeriile minelor de aur de la Valea lui Stan şi Păscoaia sunt în paragină şi aproape dărâmate. Stâlpii de susţinere au cedat din cauza umezelii şi alunecărilor de teren, iar potecile ce duceau odată către mine nu mai sunt exploatate de mult, pustietatea ştergând şi cea mai mică urmă de civilizaţie. Singurii care mai urcă în zona respectivă, în căutare de aur, sunt ţiganii din sat.

foto: arhiva

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s