CORUPȚIE la VÂLCE. Primar trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene

Fostul primar al comunei Lăcusteni, județul Vâlcea, a fost trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor…

Fostul primar al comunei Lăcusteni, județul Vâlcea, a fost trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene. Marin Puchin a intrat în atenția procurorilor DNA, după ce a prezentat, cu rea – credință, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, obținând pe nedrept peste 8 milioane de lei de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Alături de Puchin au mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, alte trei persoane: reprezentanții unei societăți comerciale și dirigintele de șantier.

“În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect <Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea>, în perioada 2010-2011, inculpatul Puchin Marin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă, etc.).
O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți inculpați. 
Cu titlu de exemplu, precizăm că <autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă> ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe <curate>, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea. 
Prin aceste demersuri inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză” – precizează procurorii DNA în rechizitoriul lor.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.