OFICIAL. Măsuri de relaxare și în Vâlcea. Iată decizia!

INFORMARE DE PRESĂ  Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință…

INFORMARE DE PRESĂ 

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat ieri, 15 mai 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a modificării ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.

 Astfel, potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 29/2021, începând cu data de 17 mai a.c., ora 00:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 531/10.05.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 550/14.05.2021.

Conform acestor prevederi, interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pe timp de noapte, precum și restricțiile de funcționare a operatorilor economici publici și privați au fost eliminate pentru toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire în ultimele 14 zile este sub 4/1.000 de locuitori. 
De asemenea, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în toate spațiile publice deschise, potrivit deciziei membrilor CJSU Vâlcea, în județ, masca de protecție fiind în continuare necesară la locul de muncă și în spațiile publice cu potențial de aglomerare cum ar fi: piețele, târgurile, bâlciurile, talciocurile, stațiile de transport în comun, mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale, sălile de așteptare, gările, autogările și spațiile de comerț pentru produse meșteșugărești și artizanale. 

Decizia va rămâne în vigoare până când rata de incidență cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire în ultimele 14 zile din județ va scădea sub 0,5/1.000 de locuitori, iar gradul de vaccinarea în județ va fi de cel puțin 30% din populația eligibilă. 

​În prezent, în județul Vâlcea, o singură localitate (Roești) are o rată de incidență cumulată de peste 4/1.000 de locuitori, aici urmând să se aplice restricțiile legale, respectiv închiderea magazinelor la ora 18:00 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, deplasarea în afara locuinței în acest interval orar fiind permisă în baza declarației sau adeverinței/legitimatiei de serviciu doar în următoarele situații:

• interes profesional

• asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente

• tranzitarea localității, dovedită prin bilet sau o altă modalitate de plată a călătoriei

• îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude

• persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.​

Aceste măsurile își încetează aplicabilitatea atunci când incidența cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori. 
Cu excepția localității Perișani, care are o rată de incidență de peste 3/1.000 de locuitori, iar activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor și cea a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc urmează să fie suspendată, celelalte localități din județ înregistrează rate de incidență sub 3/1.000 de locuitori și vor aplica măsurile prevăzute în HG nr. 531/2021, modificată și completată prin HG nr. 550/2021, respectiv:

• permiterea funcționării sălilor de sport/fitness la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei sprafețe de 7 mp/persoană sau la 70% din capacitatea spațiului și asigurarea unei suprafețe de 4 mp/persoană dacă toate persoanele prezente în sală sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și au cel puțin 10 zile de la efectuarea rapelului;

• permiterea funcționării restaurantelor și cafenelor situate la interior la 50% din capacitatea spațiului și în intervalul orar 05.00 – 24.00;

• permiterea funcționării operatorilor economici licentați în domeniul jocurilor de noroc la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

• permiterea organizării în aer liber de spectacole, concerte, festivaluri pubilce și private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 500 de persoane. Acccesul la aceste evenimente este însă permis doar persoanelor care au efectuat cu cel puțin 10 zile înainte schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie. În cazul cinematografelor și a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, organizarea și desfășurarea activităților cu participarea publicului este permisă în limita a 50% din capacitatea spațiului în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capcitate în localitățile cu incidență între 1,5 și 3/1.000 și este interzisă în localitățile cu incidență de peste 3/1.000 de locuitori.​Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de 4 metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.