De azi, măștile medicale și FFP2 sunt obligatorii. Amenzi de până la 2.500 lei

De azi, 8 ianuarie 2022, e oficial: măștile FFP2 și cele medicale devin obligatorii deși…

De azi, 8 ianuarie 2022, e oficial: măștile FFP2 și cele medicale devin obligatorii deși sunt greu de găsit, iar prețul este piperat. Ca urmare, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. Ministrul de Interne, Lucian Bode, consideră că purtarea măștii textilă e ca și cum nu ai purta nimic.

Potrivit autorităților, în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise. Hotărârea CNSU specifică foarte clar că masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Ministrul de Interne a specificat modul cum polițiștii și jandarmii vor face verificări, precizând că nu este neapărat nevoie de indicații, ci de lege.

“Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului. Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul de Interne.