Ministrul Sănătății anunță vârful pandemiei în februarie. În martie vine relaxarea!

Anunț de ultimă oră al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat luni, 24 ianuarie 2022,…

Anunț de ultimă oră al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat luni, 24 ianuarie 2022, că restricțiile vor fi ridicate cel mai probabil în luna martie. Confirm ministrului, vârful valului Omicron ar putea fi atins în România în perioada 10-15 februarie.
Acest val al pandemiei este diferit de precedentele, pentru că numărul cazurilor grave este mai mic, deși cel al infectărilor este destul crescut din cauza transmisibilității ridicate a virusului.

”Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medical sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital. Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar, dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a anunțat că după atingerea vârfului valului 5, când cazurile de infectare vor scădea, va începe relaxarea.

”Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual.

Aș vrea să va anunț în premieră în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a mai spus Rafila.