Avocatul Poporului: Românii NU SE POT ÎNTREȚINE din salariul minim

Ciudat că au ajuns abia acum la această concluzie, însă niciodată nu e prea târziu….

Ciudat că au ajuns abia acum la această concluzie, însă niciodată nu e prea târziu. Avocatul Poporului a declarat că salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii. Raportul în care se menționează acest lucru a fost făcut public azi, 26 ianuarie 2022, el referindu-se în general la respectarea dreptului la muncă.

„Stabilirea unui salariu mediu minim brut pe ţară decent ar contribui la reducerea numărului persoanelor care trăiesc în prag de sărăcie. (…) Sunt o serie de deficienţe pe care le întâlnim în petiţiile pe care le primim la instituţie şi aici avem în vedere: neevidenţierea orelor de muncă prestate în afara programului, nerespectarea timpului de lucru şi de odihnă.

Au fost situaţii în care petenţii s-au plâns la noi de faptul că au fost puşi să-şi semneze de concediu fără plată şi din cauza acestor cereri au rămas fără indemnizaţia de şomaj.

În acest context, noi considerăm că sunt o serie de practici abuzive ale angajatorilor pe care le-au constatat şi inspectoratele teritoriale de muncă, dar petenţii au oarece reticenţă în a-şi susţine aceste plângeri în faţa inspectorilor de muncă, de teama de a nu-şi pierde locul de muncă”, a declarat Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului.