Vijelii și viscol puternic în România. Vâlcea, printre județele avertizate. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi, 16 ianuarie 2023, o avertizare cod galben…

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi, 16 ianuarie 2023, o avertizare cod galben de vijelii și viscol. 15 județe din România, printre care și Vâlcea (nordul județului), vor fi afectate de fenomene extreme.

Meteorologii avertizează că vremea se va schimba radical în următoarele 24 de ore. Codul galben de vijelii și viscol vizează 15 județe: Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș Severin, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Timiș, Arad, Bihor și Sălaj.

Vreme rea în toată țara

O altă avertizare este valabilă pentru toată țara. Potrivit ANM, în intervalul 16 ianuarie, ora 17:00 – 17 ianuarie, ora 22:00, în Carpații Meridionali și Occidentali și local în Banat, vântul va sufla cu putere, cu viteze de 60…80 km/h. La altitudini de peste 1700 de metri, va fi viscol și vizibilitate extrem de redusă. Viteza vântului va depăși la rafală 100 km/oră și nu scăpăm nici de ploi.

„În intervalul menționat, îndeosebi în jumătatea de vest a țării va ploua. La munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mai mari de 1700 de metri temporar va ninge. Cantitățile de precipitații acumulate vor depăși 20…25 l/mp, iar în Carpații Occidentali și Meridionali pe arii restrânse 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini mari, în masivele sudice, va sufla cu viteze de peste 100…110 km/h, spulberând zăpada. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu rafale în general de 55…65 km/h, îndeosebi în vest și sud-est”, se arată în atenționarea ANM.