Reacție dură a elevilor vâlceni: “Un copil ai cărui părinți câștigă minim pe economie este considerat prea bogat pentru a beneficia de bursă”

Asociațiile de elevi din țară, inclusiv Asociația Elevilor Vâlceni (AVA), reacționează dur în urma publicării…

Asociațiile de elevi din țară, inclusiv Asociația Elevilor Vâlceni (AVA), reacționează dur în urma publicării proiectului Metodologiei pentru cadru de acordare a burselor școlare. Noul sistem de acordare a burselor este considerat a fi unul care “perpetuează haosul” și duce bursele elevilor “în paragină”. În acest condiții, se solicită schimbarea de urgență a sistemului de acordare a burselor pentru elevi.

“La nivelul reglementării burselor de ajutor social, ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România. Acestea sunt acordate numai elevilor ai căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Astfel, un copil ai cărui părinți câștigă amândoi salariul minim pe economie este considerat <prea bogat> pentru a beneficia de această bursă și a fi sprijinit de către stat.

La nivelul burselor de merit, este specificat faptul că vor primi burse maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30%. Având în vedere faptul că admiterea la liceu se realizează într-un mod ierarhic (ierarhiile fiind accentuate prin noua lege), elevii care au intrat la un liceu <mai bun> sunt pedepsiți, neavând posibilitatea să beneficieze de burse, în ciuda rezultatelor școlare. Considerăm că propunerea ar avea sens strict în cazul învățământului gimnazial, unde elevii sunt repartizați în funcție de circumscripție. 

Solicităm modificarea sistemului propus de acordare a burselor și tragem un semnal de alarmă cu privire la problemele acestuia!” – precizează AVA, într-un comunicat de presă.