MASCAȚII din BUCUREȘTI au DESCINS la VÂLCEA. Afaceri ilegale cu deșeuri/Prejudiciu de 10 milioane de euro

Polițiștii din București au făcut joi, 14 septembrie 2023, 13 percheziții la Vâlcea, Ilfov și…

Polițiștii din București au făcut joi, 14 septembrie 2023, 13 percheziții la Vâlcea, Ilfov și București, fiind duse la Parchetul de pe lângă Tribunalul București 13 persoane suspectate că au creat un circuit prin care au produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro din reciclarea deșeurilor de sticlă.

Anchetatorii susțin că în dosarul penal deschis sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale), cauzând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro.

Infracțiunile ar fi fost comise pe parcursul anului 2021, când mai multe persoane, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au creat un circuit infracțional, prin care ar fi întocmit în fals documente (avize însoțire mărfuri, borderouri ridicare deșeu, tichete cântar, recepții mărfuri etc), care atestau în mod nereal colectarea, transportul și reciclarea a peste 19.738 de tone de deșeuri din sticlă.

“Din cercetări, s-a stabilit că aceste documente ar fi stat la baza întocmirii dosarelor de trasabilitate a deșeurilor depuse la instituția cu atribuții în domeniu, scopul fiind evitarea corecțiilor ce trebuiau aplicate organizațiilor care implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, în cazul neîndeplinirii obiectivelor asumate.

Astfel, ar fi fost cauzat un prejudiciu de 52.032.542 de lei.

În baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare, persoanele vizate vor fi conduse la audieri, în vederea continuării cercetărilor și a dispunerii măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale).

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și de sprijinul inspectoratelor de poliție județene Vâlcea și Ilfov.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” – se arată în comunicatul de presă al Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București