FOTO. Focar de INFECȚIE la o pensiune din Râmnicu Vâlcea. Mâncare pe jos, saltele murdare și animale în bucătărie

O pensiune din Vâlcea (Pensiunea Denisa – spun sursele noastre) a fost verificată recent de…

O pensiune din Vâlcea (Pensiunea Denisa – spun sursele noastre) a fost verificată recent de inspectorii ANPC. Controlul a scos la iveală un adevărat focar de infecție, mizeria găsită acolo fiind greu de descris în cuvinte.

Saltele murdare, așternuturi rupte, alimente expirate, animale de companie ce se plimbă prin bucătărie, mâncare gătită pe jos, sunt doar câteva din neregulile găsite de inspectorii ANPC la o pensiune din Râmnicu Vâlcea.

ANPC a anunțat printr-o informare de presă că verificările au avut loc luni, 11 decembrie, după ce Horia Constantinescu, președintele instituției, a primit o sesizare de la un consumator.

Acesta a declarat că locația este „un focar de infecție… Se vinde carne din porc mort, apoi înjunghiat!! Patronul are o fermă la Galicea, lângă Vâlcea, unde îi mor porci pe capete!!!”

Horia Constantinescu l-a informat telefonic pe omologul său de la conducerea ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, asupra acestui caz, pentru a evita pierderea de timp cu birocrația. În consecință, o echipă ANSVSA a mers de urgență la locul respectiv.

Comisarii ANPC au găsit la pensiune o serie de nereguli grave și au dat amenzi de 19.000 de lei, oprind definitiv de la utilizare produse fără elemente de identificare și caracterizare, expirate și cu modificări organoleptice.

Ei au oprit temporar prestarea de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru două camere de cazare verificate, singurele libere, la momentul controlului și au propus închiderea temporară a pensiunii pe o durată de cel mult șase luni.

Ce abateri au constatat agenții

Zona de alimentație publică

  • utilizarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită sau fără elemente de identificare
  • folosirea unui bloc alimentar neigienizat,
  • utilizarea unor ustensile de bucătărie neconforme (cuțite cu nituri, tocătoare depreciate, recipiente din plastic)
  • lipsa graficului de înlocuire a uleiului din friteuză,
  • lipsa graficului de evidență a temperaturii pentru agregatele frigorifice
  • lipsa verificării metrologice a cântarului
  • lipsa informațiilor privind declarația nutriționala și aditivii alimentari utilizați la preparate, în lista meniu
  • prezenta animalelor de companie în bucătărie
  • depozitarea preparatele culinare direct pe pavement
  • existența, în anexa locației, în aceeași curte, a unei cantități de cca 500 kg de carne de porc neprelucrată destinată, conform declarațiilor administratorului, consumului propriu. Comisia ANSVSA a dispus sigilarea cantității și a prelevat probe pentru analiză.

Cazare

  • folosirea unor saltele pătate, neigenizate, cu fire de păr
  • folosirea unor așternuturi rupte și pătate
  • lipsa protecției suplimentară pentru saltele și a burdufului suplimentar pentru perne
  • lipsa covorașelor antiderapante în băi,
  • folosirea unor coșuri de gunoi fără capac de protecție,
  • funcționarea în condiții igienico-sanitare precare: pavimente neigenizate, atât în camera, cât și în băile de deservire, folosirea unor calorifere cu pete și urme de vopsea
  • utilizarea unor canapele și paturi suplimentare cu urme de pete și reziduuri alimentare.

Sursa foto: ANPC