Județul Vâlcea, inclus în programul “Rabla pentru sobe”

Vești bune pentru vâlcenii din mediul rural. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, zilele trecute,…

Vești bune pentru vâlcenii din mediul rural. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, zilele trecute, lansarea în consultare publică a programului „Rabla pentru sobe”, iar județul Vâlcea este inclus în acest program pilot.

Ministerul Mediului a prevăzut fonduri pentru 50.000 de cetățeni, car vor primi cel mult 10.000 de lei pentru a-și înlocui sobele ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt. Bugetul inițial este de 500 de milioane de lei, care acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe / 50 de sobe per comună. Astfel, se finanțează 70% din costurile unei sobe.

„Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru există tehnologii care pot crește randamentul la peste 80%. (…) ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem și un aer mai curat”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Așa cum menționam, acest program este unul pilot, adresându-se comunelor din 28 de județe ale țării mai ales din zona montană. Iată care sunt județele: Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.

Una din condițiile impuse este aceea că sobele trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 kw, cu un randament de minimum 80%.

„Primăriile se înscriu prin AFM în program. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, persoanele fizice care doresc să înlșocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, potrivit proiectului.