Valabilitatea ITP scade la 6 luni! Ce categorii de autoturisme sunt afectate de noua lege

Un nou proiect de modificare a legii circulației prevede ca Inspecția Tehnică Periodică (ITP) să…

Un nou proiect de modificare a legii circulației prevede ca Inspecția Tehnică Periodică (ITP) să fie redusă pentru anumite tipuri de vehicule. Dacă va fi adoptat acest proiect, valabilitatea ITP scade la 6 luni pentru anumite tipuri de mașini.

Legislația privind inspecția tehnică periodică și cea privind transportul alternativ ar putea fi cât de curând modificată.

Un proiect de ordonanță de Guvern prevede că anumite tipuri de autoturisme vor fi obligate să refacă ITP-ul o dată la 6 luni. În schimb, vehiculele lente vor fi scutite de obligația de a efectua această inspecție.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică proiectul prin care se propune ca vehiculele închiriate să refacă ITP la 6 luni.

Mai exact, este vorba atât de vehiculele de tipul „RENT A CAR”, cât și de cele utilizate în regim de închiriere cu șofer.

„Autovehicule care desfășoară transport de persoane în regim de taxi, precum și autovehicule care desfășoară activitatea de RENT CAR, astfel cum aceste activități sunt definite în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere” vor fi obligate să refacă ITP la 6 luni, se prevede în textul noii legi.

În prezent, doar mașinile care efectuează transport de persoane au obligația de a fi inspectate la fiecare jumătate de an.

Valabilitatea ITP în 2024 este:

  • 3 ani mașinile noi. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
  • 2 ani autovehicule cu mai puțin de 8 locuri
    motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți si cvadricicluri
  • 1 an mașini mai vechi de 12 ani, autovehicule pentru transport mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg
    autovehicule cu cel puțin 4 roți, pentru transport mărfuri, cu o masă totală maximă sub 3.500 kg
  • 6 luni mașini pentru transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri.

Se elimină ITP pentru vehicule lente. Noul act normativ urmează să elimine obligativitatea ITP în cazul anumitor tipuri de vehicule.

„Prevederile prezentei ordonanţe nu se aplică maşinilor auto propulsate cu o viteză maximă care nu depășește 25 km/h, vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor și vehiculelor cu tracțiune animală”, se precizează în proiect.

Codul rutier stabilește că un vehicul lent este acela care, prin construcție, nu poate depășit 25 km/h. Dar fac excepție vehiculele cu două sau trei roți, cvadriciclurile, tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de tractoarele agricole sau forestiere, precum şi a mașinile autopropulsate.

sursa: Polițiștii au umor – Facebook