Amendamentele opoziție la bugetul local al Râmnicului, scrise parcă pe picior, de niște amatori

Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a încetat de mult timp să fie doar un for legislativ…

Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a încetat de mult timp să fie doar un for legislativ teritorial pus în interesul cetățeanului, ci s-a transformat într-un mediu propice pentru unii consilieri de a-și face campanie sau, pur și simplu, de a se da în stambă. În ultimii ani, ședințele CL Râmnicu Vâlcea au ieșit în evidență prin circul ieftin pe care consilierii opoziție îl pun în scenă. Sigur, critica are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a unei comunități atâta timp cât ea e constructivă. Când devine doar un instrument al jocurilor proprii sau de grup, atunci are rolul doar de a distruge. Ei bine, în câteva fraze cam așa se poate descrie atmosfera din Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea în ultimii trei ani.

Nici la ultima ședință de vineri, 8 februarie 2024, scenariul nu a fost cu mult diferit. Cei doi viceprimari ai Râmnicului, Virgil Pârvulescu (PNL) și Andrei Gheorghiu (USR), au venit în fața audienței cu o serie de amendamente la proiectul bugetului local 2024, unele din ele chiar destul de interesante și care merită să fie puse în practică în orașul nostru. Doar că propunerile au fost făcut în bătaie de joc, fără a avea o formă sau un fond. Potrivit Ordinului 25/2021, din Codul Administrativ, privind Desfășurarea ședințelor consiliului local, “amendamentele la proiectele de hotărâri ale consiliului local se transmit în formă scrisă şi conţin următoarele elemente: inițiatorul sau inițiatorii; numărul de înregistrare şi titlul proiectului de hotărâre a consiliului local pentru care se depune amendamentul; tipul amendamentului: modificare sau completare; textul iniţial; textul amendamentului formulat; motivația amendamentului; semnătura persoanei care propune amendamentul”. Nu era oare în interesul cetățeanului ca viceprimarii să-și facă treaba în litera legii și să contribuie la dezvoltarea urbei? Dar nu, ei s-au mulțumit doar la se prezenta în fața audienței ca doi amatori, citind amendamentele scrise la liniuță fără a le motiva conform legii sau fără a menționa o sursă de finanțare.

La final, după ce și viceprimarul userist Andrei Gheorghiu a înșirat zeci de propuneri timp de minute în șir, secretarul general Ion Didoiu le-a “tăiat macaroana”, anunțând că amendamentele nu întrunesc elementele legale pentru a fi votate.

“Acestea ori nu cuprind motivația necesară, așa cum prevede aliniatul 11 din articolul 141 din Codul Administrativ, sau este făcută la general fără să fie corelată cu amendamentul respectiv. În situația în care aceste amendamente vor fi aprobate din vot de către dumneavoastră, eu îmi rezerv dreptul să contrasemnez hotărârea și să fac o opinie motivată asupra nelegalității acestora” – a declarat secretarul general al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Ion Didoiu.

Bugetul local pentru anul 2024 al orașului Râmnicu Vâlcea a fost aprobat cu 13 voturi de către consilierii PSD și PER, precum și de doi aleși USR. Consilierii liberali și viceprimarul USR s-au abținut de la vot, abținere care înseamnă, în final, tot un vot negativ.