A început procesul în cazul vaccinărilor “la chiuvetă” de la Vâlcea. Asistenți medicali și un fost polițist, trimiși în judecată

La mai bine de doi ani de la operațiunea de amploarea a ofițerilor DGA Vâlcea…

La mai bine de doi ani de la operațiunea de amploarea a ofițerilor DGA Vâlcea și a procurorilor, dosarul privind vaccinările fictive a ajuns la primul termen de judecată. Ce-i drept, rechizitoriul a fost trimis în instanță încă din luna iunie 2023, dar abia azi, 14 februarie 2024, a început procesul propriu – zis. Opt persoane sunt inculpate, printre care asistenți, dar și un fost polițist. Medicul implicat și-a recunoscut vina și a obținut o înțelegere cu procurorul de caz.

În luna decembrie 2021, anchetatorii vâlceni au descins în 11 locații din județul Vâlcea, printre care două instituții – centrul de vaccinare Mihăești și Primăria Mihăești, dar și domiciliile unor suspecți. Mai multe cadre medicale, medici şi asistenți, chiar şi un poliţist, au creat o reţea care se ocupa de vaccinări fictive şi de certificate anti-COVID false, contra unor sume de bani. Numărul beneficiarilor/mituitorilor s-a ridicat la peste o sută. 

Medicul și-a recunoscut vina, iar mituitorii au scăpat mituitorii basma curată…

Dosarul a fost instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, fiind disjunse mai multe cauze până s-a ajuns la cel final. Astfel, s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu medicul Cristina Postelnicu, doctorița fiind condamnată la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, s-a decis, fiind dată și o soluție în acest sens, renunțarea la acuzații față de mituitori și beneficiarii certificatelor false, fiind vorba, așa cum menționam, de aproximativ 100 de persoane. Soluția a fost confirmată deja la Tribunalul Vâlcea. Astfel că, cei care s-au vaccinat “la chiuvetă” au scăpat basma curată, deși poate faptele lor de mituire sunt la fel de grave ca și cele ale medicilor și asistenților. 

Procesul a început cu o amânare

În final, dosarul vaccinărilor false și a certificatelor fictive a ajuns în instanță cu opt inculpați, așa cum arată portalul Tribunalului Vâlcea: Ioana Mariana Florea (asistent), Roxana Mădălina Țîvrea (asistent), Mariana Gocea (asistent), Dumitru Bîzîc (asistent), Larisa Elena Dumbravă (asistent la UPU Vâlcea), Ionuț Dumbravă (polițist și soț al asistentei Larisa Elena Dumbravă), Marian Valentin Manafu (persoană care se ocupa cu racolarea) și Neliana Nicoleta Iovan (asistent). Ei sunt acuzați de luare de mită și fals, negocierilor cu potențialii “clienți” purtându-se la telefon sau chiar în cabinetele medicale. Printre cei care s-au vaccinat „la chiuvetă” s-au numărat şi investigatori sub acoperire, în acest fel fiind obținute multe dintre probele la dosar. Potrivit surselor noastre, emiterea de certificate false costa între 200 şi 300 de euro. Revenind la proces, primul termen a început cum nu se poate mai bine… cu o amânare solicitată de unul dintre inculpați. Termenul dat este însă unul destul de scurt, adică pe data de 27 martie 2024 urmând a se relua procesul.