Deputatul Neață a cerut clarificări la Ministerul Finanțelor pentru vâlcenii care achiziționează locuințe

Politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe a fost modificată oficial în octombrie…

Politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe a fost modificată oficial în octombrie 2023, după apariția legii privind reforma fiscală. În lege apare atât o majorare de cotă (de la 5%, cât era înainte, la 9%), cât și un set de condiții mai detaliate care trebuie bifate pentru a putea beneficia de cota redusă de TVA. Noutățile s-au aplicat însă de la 1 ianuarie 2024, însă cei care, până la finalul lui 2023, au încheiat un contract și au plătit în avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții, pot plăti în continuare 5% TVA, cu toate că livrarea e în 2024. Pentru că mulți vâlceni au avut neclarități în privința actelor juridice care au ca obiect plata avans a locuinței, deputatul PSD Vâlcea Eugen Neață l-a interpelat pe ministrul Finanțelor, încercând să obțină răspunsurile necesare și cât mai clare pentru cetățeni.

“Începutul acestui an a făcut necesare și alte clarificări în domeniul vânzării și cumpărării locuințelor. Este vorba despre taxa pe valoare adăugată aplicată la contractele încheiate până la finalul anului trecut. 5% în loc de 9%.
Am adresat la finalul anului trecut, de la tribuna Parlamentului, o întrebare Ministerului Finanțelor și am primit răspunsul pe care l-am publicat pe această pagină în data de 7 februarie 2024. S-au lămurit, datorită acelui răspuns, mai multe lucruri referitoare la cine face obiectul păstrării cotei reduse a taxei pe valoare adăugată la contractele pentru locuințe.
Mai mulți cititori mi-au scris pentru a semnala o neclaritate privind nominalizarea mai detaliată, în termeni juridici, a documentelor evocate în legislația care se aplică începând cu acest an. Am revenit cu o nouă întrebare adresată Ministerului Finanțelor și am primit deja un răspuns foarte amplu, cuprinzător, cred eu, util pentru identificarea tipurilor de documente la care se referă legea (vezi imaginile atașate). Răspunsul este semnat de Alin-Marius Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, căruia îi mulțumesc pentru enumerarea actelor juridice și pentru clasificarea lor foarte explicită, extrem de utilă celor care se află în una sau alta dintre situațiile contractuale cu furnizorii de locuințe. Îi îndemn pe toți cei interesați să urmărească textul publicat aici.
Interpelările și întrebările adresate Guvernului României de la tribuna Parlamentului sunt instrumentul cel mai rapid de clarificare a unei situații de interes public. Mulțumesc încă o dată celor care mi-au semnalat nevoia de informații mai explicite în jurul acestei legi și, evident, Ministerului Finanțelor care a oferit aceste informații la cererea mea” – spune deputatul PSD Vâlcea Eugen Neață.