“După 18 ani s-a terminat cu toată povestea asta!” – Primarul Gutău a primit despăgubiri după condamnarea în dosarul “Mită la primărie”

Procesul de despăgubiri intentat statului român de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a ajuns…

Procesul de despăgubiri intentat statului român de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a ajuns la final. Edilul șef a declarat zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, că a primit daune morale peste 10.000 de euro ca şi daune materiale 180.000 de lei. Procesul a fost deschis în urmă cu patru ani, Gutău acuzând „suferinţa şi umilinţa” la care a fost supus în anii în care s-a judecat în instanţele din România în dosarul „Mită la Primărie”.

Așa cum bine se știe, în anul 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare, într-un dosar de corupție. Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, iar în noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că lui Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil. Rejudecarea dosarului lui a fost decisă în aprilie 2018, iar în luna octombrie a acelui an Gutău a fost achitat definitiv. Ca urmare a acestei achitări, în aprilie 2019, Mircia Gutău a dat statul în judecată şi a cerut daune morale şi materiale de 10,5 milioane de euro, pentru cei 12 ani de procese.

Acum, primarului municipiului Râmnicu Vâlcea s-a declarat relativ mulţumit că a primit despăgubiri, deși mult mai mici decât a solicitat. Asta pentru că Gutău a cerut-o peste 10 milioane de euro.

„Eu am luptat în instanţă şi mi-am dovedit nevinovăţia. Acum două săptămâni am primit şi despăgubirile. Sunt primul care am primit despăgubiri efectiv. 10.000 de euro şi 180.000 de lei am primit. Normal că nu sunt mulţumit, dar sunt totuşi mulţumit că am primit despăgubiri. Mai spuneţi-mi unul care, printr-o instanţă din România, a primit despăgubiri. Au fost despăgubiţi la CEDO cu 5.000 de euro, cu 10.000 de euro, dar la o instanţă din România, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu… Am această satisfacţie. Procesul s-a terminat. Am cerut despăgubiri de 10 milioane de euro. Prin instanţa din Vâlcea, unde m-am judecat trei ani de zile, am primit 100.000 de euro şi Curtea de Apel mi-a dat 10.000 de euro. Aşa au considerat. Respect decizia. Important e şi un euro să-l câştig şi am câştigat. Aşa că, după 18 ani s-a închis, s-a terminat cu toată povestea asta” – a declarat primarul Mircia Gutău.