FOTO. Jucării, haine și accesorii contrafăcute, descoperite în magazine din Râmnicu Vâlcea

Acțiuni întreprinse de Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Vâlcea pentru a combate…

Acțiuni întreprinse de Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Vâlcea pentru a combate comerțul ilegal și a proteja consumatorii. Vânzarea unor produse contrafăcute poate avea consecințe grave, de la pierderi financiare la riscuri pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Mai ales dacă este vorba de jucării, așa cum este cazul acum.

Acțiunile au avut loc zilele trecute în municipiul Râmnicu Vâlcea, însă polițiștii nu s-au gândit să-i informeze pe cetățeni în timp util despre practicile unor comercianți, ci abia dupa 4 zile. Pe lângă asta, informațiile sunt incomplete, locațiile unde au fost găsite produse contrafăcute nefiind făcute publice. Sigur, ține totul de respectul pentru vâlceni pe care polițiștii l-au cam pierdut pe drum, de mult timp.

Revenind la acțiunile de control ale celor de la Economic, în anumite magazine din Râmnic (Poliția Vâlcea nu dorește să le menționeze) au fost descoperite jucării, haine și accesorii contrafăcute.

“Ca urmare a verificărilor efectuate, poliţiştii au depistat articole de îmbrăcăminte şi jucării purtând, fără drept, denumirea şi semnul distinctiv al mărcilor înregistrate, pentru care reprezentanții agenţilor economici verificaţi nu au putut prezenta certificate de conformitate sau licențe care să ateste originalitatea acestora și care să permită comercializarea lor.

Existând suspiciuni că mărfurile destinate comercializării sunt contrafăcute, poliţiştii au luat măsura indisponibilizării mai multor articole vestimentare şi de încălțăminte, în valoare de aproximativ 10.700 de lei.

Totodată au fost întocmite 2 dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea în  vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor de punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

De asemenea, în cadrul acţiunii au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile OUG nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare de 10.000 lei, şi ridicată suma de 107 lei provenind din activităţi comerciale ilicite” – informează succint IPJ Vâlcea.