Șofer denunțat de un polițist din Vâlcea. Prins beat și conducând cu viteză…

Acord de recunoaștere între procurori și un șofer care a încercat să mituiască un polițist…

Acord de recunoaștere între procurori și un șofer care a încercat să mituiască un polițist ce-l prinsese beat la volan și conducând cu viteză. Incidentul a avut loc în luna ianuarie 2024, iar acum Parchetul Vâlcea a sesizat instanța de judecată cu privire la acord. Ca urmare, inculpatului i s-a propus pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, pe care a acceptat-o.

“În timp ce inculpatul conducea un autoturism pe raza comunei Lăcusteni, sub influența băuturilor alcoolice și cu o viteză peste limita legal admis în localitate, după ce a fost depistat în trafic, a oferit în mod repetat, inițial o sumă de bani, necuantificată, după care a insistat, oferind suma de 200 euro unui lucrător de politie din cadrul IPJ Vâlcea-Polița rurală Zătreni, pentru ca, în schimb, lucrătorul de poliție să nu îndeplinească un act care intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv pentru a nu-i întocmi proces verbal de constatare a contravenției și pentru a nu-i aplica măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o perioad de 90 de zile, prin reținerea permisului de conducere, aferenta contravenției prev de OUG 195/2002 republicat” – precizează Parchetul, într-un comunicat de presă.

La două zile după incident, polițistul de la Zătreni a luat decizia de a face denunț împotriva șoferului care l-a mituit, acesta din urmă recunoscându-și fapta
“În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în oricare alte funcții publice șo de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsă complementară. De asemenea, prin acordul de recunoaștere a vinovăției s-a dispus și confiscarea sumei de 200 euro. Dosarul de urmărire penal privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate al Tribunalul Vâlcea, spre judecare. Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judetean Anticorupție Vâlcea.
Facem precizarea că, referitor la prezentul acord de recunoaștere a vinovăției, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” – se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.