Deputatul Buican, de Ziua Învățătorului: “Este o zi în care, mai mult ca oricând, trebuie să conștientizăm importanța educației pentru viitorul nației române”

Ziua Învățătorului a fost instituită prin Lege în 2007 și se sărbătorește începând cu 2008…

Ziua Învățătorului a fost instituită prin Lege în 2007 și se sărbătorește începând cu 2008 în fiecare an pe 5 iunie. Prin contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector încheiat în 2023, Ziua Învățătorului este zi liberă pentru toți angajații din sectorul de învățământ și pentru elevi.
Data de 5 iunie este aceea în care în 1779 s-a născut fondatorul învățământului superior în limba română, Gheorghe Lazăr. Stabilind Ziua Învățătorului în această dată, legiuitorul a ținut să cinstească pe întemeietorul Academiei de la Sfântul Sava.
Instituirea Zilei Învățătorului reînnoadă tradiția națională a importanței dascălului într-o comunitate. Este o zi în care, mai mult ca oricând, trebuie să conștientizăm importanța școlii, a educației pentru viitorul nației române, al fiecărei comunității și persoane.
În ce mă privește, ca dascăl eu însumi, am încercat să-mi onorez de la catedră și din Parlament profesia educându-mi elevii și luptându-mă pentru adoptarea unei legislații favorabile învățământului.
La Mulți Ani, dragi învățători, profesori și elevi de ziua noastră!


Deputat Cristian Buican