Deputatul Neață subliniază necesitatea unei soluții legislative puternice pentru a aborda fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor

Eugen Neață, deputat PSD Vâlcea, lucrează în această vară la o inițiativă menită să modifice…

Eugen Neață, deputat PSD Vâlcea, lucrează în această vară la o inițiativă menită să modifice actuala legislație privind combată consumul de droguri în rândul tinerilor. Legislația actuală nu este suficient de stringentă și nu oferă instrumentele necesare pentru a combate eficient această problemă.

Creșterea îngrijorătoare a consumului de substanțe interzise în rândul adolescenților, a tinerilor nu poate decât să ridice semne de întrebare asupra actualei legislații din România. Tocmai de aceea, deputatul Eugen Neață vrea să inițieze o propunere legislativă care ar putea include noi măsuri, ce ar reprezenta un instrument de luptă al autorităților cu acest flagel și care le-ar putea da părinților/tutorilor o șansă să își salveze copiii.

Deputatul vâlcean Eugen Neață solicită, astfel, sprijinul autorităților cu atribuții în acest domeniu. Agenția Națională Antidrog (ANA) trebuie să joace un rol crucial în formularea argumentelor pentru ca această inițiativă legislativă să ajute părinții din România să ia decizii în numele copiilor lor adulți, care se află în imposibilitatea rațională de a decide singuri asupra dezintoxicării. De altfel, este extrem de necesar ca în România să se dezvolte programe de suport și consiliere pentru părinți, pentru a-i ajuta să înțeleagă și să gestioneze situațiile în care copiii lor sunt dependenți de droguri și incapabili să ia decizii raționale.

“Au început vacanțele de vară. Vacanța multora dintre copii, dintre elevi, dintre adolescenți și dintre studenții din România. Concediile multora dintre adulți. Vacanța înseamnă distracție și destindere pentru toată lumea. Concerte și festivaluri de muzică. Tabere școlare și reuniuni de grupuri profesionale și familiale. Sărbători locale și sărbători personale cu grupuri de prieteni și de cunoscuți. Petreceri fără un motiv anume, după o zi de plajă sau după o drumeție pe muntele din apropiere. Vacanță în toată puterea cuvântului, fără limită de timp și fără odihnă. Această perioadă este însă și una de expunere maximă la cel mai grav fenomen care crește sub ochii noștri, peste tot în România. Consumul de substanțe interzise, prezent la persoane din ce în ce mai tinere. Distribuția drogurilor ca sursă de finanțare a consumului, aflată în creștere exponențială. Și importul și producția internă de produse stupefiante coordonate de indivizi mânați de o lăcomie cinică și nelimitată, de bani mulți, obținuți ușor, pe seama unor suferințe greu de descris.
Spuneam cu câteva luni în urmă că am primit scrisoarea unei mame care nu știa cum să-și ajute fiul dependent de droguri, adult la rândul lui. Nu există legi care să permită unui părinte de adult să ia decizii în numele celui prins definitiv în pânza consumului de droguri. Și nu există nici instituții publice care să rezolve așa ceva. Am promis să ajut prin activitatea mea de parlamentar la schimbarea legislației în domeniu. Înainte de închiderea sesiunii parlamentare, am depus o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale Antidrog. Atașez aici textul integral al acestui document (îl puteți vedea în galeria foto de mai jos – n.r.).
În fond, invit Agenția Națională Antidrog să contribuie cu expertiza sa la argumentele de care este nevoie pentru o inițiativă legislativă care să ajute părinții din România să decidă în numele copiilor lor adulți, aflați în imposibilitatea rațională de a decide să recurgă la dezintoxicare. Este un subiect tragic, care are nevoie de o soluție legislativă puternică, menită să rezolve situațiile de acest fel, din ce în ce mai dese și mai încărcate de dramatism.
Vacanța care tocmai a început poate fi și o perioadă de reflexie la acest subiect și un prilej de intensificare a luptei cu acest flagel, care ne pune la grea încercare pe noi și pe cei pe care îi avem în responsabilitate” – spune deputatul PSD Vâlcea Eugen Neață.