Șef de district din Vâlcea, reținut de anchetatorii din Sibiu. Ce ilegalități a făcut pentru firma sa și a fiului său

Polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Sibiu au…

Polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Sibiu au reținut un bărbat în vârstă de 56 de ani, din județul Vâlcea. El este cercetat penal pentru mai multe infracțiuni din domeniul silvic, în urma unor controale efectuate anul trecut într-un fond forestier din nordul județului Vâlcea. Vâlceanul, în calitate de șef de district, este cercetat pentru tăiere fără drept de arbori din fondul național, furt de arbori și fals intelectual, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Toate aceste acțiuni ilegale au fost făcute, se pare, pentru firma sa și a fiului său. Investigațiile au fost preluate de către polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul I.P.J. Sibiu, sub coordonarea procurorului, iar în urma verificărilor efectuate a fost dispusă extinderea cercetărilor cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

“În perioada martie – iunie 2023, ca urmare a controalelor efectuate de către reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov în două fonduri forestiere, unul în județul Vâlcea, în zona orașului Brezoi, respectiv unul în județul Sibiu, în zona comunei Roșia, au fost constatate mai multe nereguli privind modul de exploatare a masei lemnoase, modul de respectare a normelor tehnico-silvice cu ocazia punerii în valoare a masei lemnoase, modul de respectare a prevederilor amenajamentului silvic, modul de recepție și gestionare al materialului lemnos în platforma primară a parchetelor de exploatare de către personalul silvic, modul de întocmire al proceselor verbale de recepție material lemnos și expedierea materialului lemnos din platformele primare.

Astfel, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, s-a înregistrat un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, furt de arbori și fals intelectual. 

Sub supravegherea procurorului de caz, investigațiile au fost preluate de către polițiștii Serviciului de Ordine publică din cadrul I.P.J. Sibiu, în urma verificărilor efectuate fiind dispusă extinderea cercetărilor cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

În fapt, s-a reținut că, în perioada 2020 – 2023, un bărbat în vârstă de 56 de ani, din județul Vâlcea, cu funcție de conducere într-un district silvic,  ar fi coordonat și condus lucrările de inventariere și măsurare a arborilor aflați pe picior, în vederea constituirii și punerii în valoare a masei lemnoase pentru 42 de partizi de exploatare (cu un volum de 13.759,59 mc). Dintre aceștia, 38 de partizi de exploatare, cu un volum de 10.691,86 mc, ar fi fost fost atribuiți în mod direct și autorizați la exploatare pentru o societate care îi aparține bărbatului în totalitate. 

În urma verificărilor efectuate de către polițiștii sibieni după încheierea controlului efectuat de către Garda Forestieră Brașov, s-a constatat că bărbatul ar mai fi pus în exploatare alți 20 de partizi de exploatare, un număr de 18 partizi (cu un volum total de 6937,07 mc) fiind atribuiți, de asemenea în mod direct, și autorizați la exploatare pentru o societate aparținând fiului bărbatului. 

Prejudiciul înregistrat ca urmare a presupusei activități infracționale este de 1.666.000 de lei. 

Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, polițiștii sibieni au luat măsura reținerii bărbatului pentru 24 de ore. În cursul acestei zile, va fi prezentat unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate la nivelul Serviciului de Ordine Publică Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” – informează IPJ Sibiu.