ATENȚIE! Lista medicamentelor care te pot lăsa fără permis de conducere

În România, anumite medicamente pot afecta capacitatea de a conduce și pot duce la pierderea…

În România, anumite medicamente pot afecta capacitatea de a conduce și pot duce la pierderea permisului de conducere dacă sunt detectate în sânge în timpul unui control. De exemplu, Nurofen și alte medicamente pe bază de ibuprofen, deși sunt comune pentru tratamentul durerii și inflamației, pot afecta concentrarea și reflexele. Totuși, nu toate medicamentele pentru răceală și gripă prezintă acest risc.

O farmacie din județul Neamț a creat o listă cu medicamentele și alimentele care ar putea produce rezultate fals pozitive la testele antidrog utilizate de polițiști. Așadar, această listă poate ajuta șoferii să evite situațiile neplăcute și să fie bine informați despre posibilele efecte secundare ale medicamentelor și alimentelor consumate.

În contextul modificării OUG 84/2024, care impune obligația testării antidrog cu teste rapide și elimină posibilitatea refuzului acestora pentru a păstra permisul până la aflarea rezultatelor analizelor de sânge, lista cu medicamentele, alimentele și băuturile care ar putea da rezultate fals pozitive este un real ajutor.

Este important să notăm și faptul că toate medicamentele contraindicate conducătorilor de vehicule sunt inscripționate pe cutie cu un triunghi echilateral, cu vârful în sus, de culoare albă, cu laturile de culoare roșie și cu lungimea de 10 mm și grosimea de 1,5 mm, având în centru un semn de exclamare de culoare neagră, triunghi încadrat într-un pătrat de culoare albă, cu latura de 15 mm.

Medicamentele care conțin codeină

Printre medicamentele care pot da un rezultat pozitiv la drugtest se numără și cele care conțin substanța activă CODEINĂ, fie simplă (codeină fosfat 15mg, care se eliberează doar cu prescripție medicală specială TAB III) sau în combinație cu alte substanțe active, în medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală (OTC).

Astfel, în această categorie se regăsesc:

Aspaco

Caffetin

Codamin P

Fasconal

Ibuvalen Duo

Nurofen Plus

Solpadeine comprimate

Solpadeine Extra comprimate efervescente

Medicamentele care conțin pseudoefedrină

Medicamentele destinate tratării simptomelor de răceală și gripă pot da și ele un rezultat fals pozitiv pentru consumul de amfetamine în cazul unui drugtest bazat pe salivă.

Potrivit listei întocmite de farmacie, cele mai comune medicamente care conțin această substanță sunt:

Bioflu sau Bioflu Plus

Advil, Ibusinus, Modafen, Nurofen, Paduden, în varianta pentru Răceală și Gripă

Ibugrip Plus

Ibuvalen Flu

Larofen Plus

Parasinus/Parasinus Penta

Prosinus

Tedolfen

În plus, farmaciștii „Floare de Colț” susțin că rareori, chiar și consumul de IBUPROFEN simplu poate duce la testarea pozitivă.

Alimente care pot duce la testare pozitivă

„Este important de știut că suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă pot da rezultat fals pozitiv pentru consum de cannabis”, mai transmite farmacia.

În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică, precum Schwepps tonic sau Evervess, pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog.

„Recomandarea noastră este să consultați prospectele tuturor medicamentelor pe care le consumați, la secțiunea „Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor” înainte de administrare sau de a evita condusul, în cazul în care substanțele medicamentoase pot afecta starea de vigilență. De asemenea, vă puteți adresa medicilor sau farmaciștilor pentru informații legate de capacitatea de a conduce în cazul administrării oricărui medicament”, transmite Farmacia „Floare de Colț”.

Paracetamolul nu ar trebui să dea rezultat fals

În urmă cu câtela zile, în presă era relatat cazul unui șofer care ar fi ieșit pozitiv la consum de substanțe intrezise, după ce, susținea el, ar fi luat două pastile de paracetamol.

În replică, medicul Ioana Stăncel spune că este sceptică în ce ceea ce privește declarațiile șoferului, pentru că paracetamolul nu are în structura gruparea amino care pozitivează testul rapid la amfetamine.