Apavil sau eșecul unei instituții care trebuia să protejeze populația pe timp de caniculă

Problema lipsei de apă potabilă în zeci de localități din județul Vâlcea, pe timp de…

Problema lipsei de apă potabilă în zeci de localități din județul Vâlcea, pe timp de caniculă, din cauza Apavil, subliniază un eșec major al unei instituții responsabile pentru un serviciu public esențial. În perioada când temperaturile sunt cu adevărat insuportabile, asigurarea accesului la apă potabilă este crucială pentru sănătatea și bunăstarea populației, iar o astfel de deficiență poate avea consecințe grave.

Ce ne arată tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Vâlcea? Faptul că Apavil are o conducere incompetentă care nu a fost în stare să gestioneze resursele și infrastructura de apă. Lipsa de planificare și de măsuri preventive este evidentă, iar acest lucru nu trebuie să se mai întâmple.

Deși știm cu toții că întreaga conducere a Apavil este pusă pe criterii politice, cu toate acestea trebuie să fie trasă la răspundere pentru acest eșec. Dezvoltarea și implementarea unor planuri de urgență pentru a asigura aprovizionarea continuă cu apă în situații de criză este extrem de necesară, iar actualii conducători ai Apavil s-au dovedit incapabili în a lua măsurile necesare. Dacă ce au făcut ei nu este un atentat la sănătatea publică, atunci nu știu ce e?!

În concluzie, eșecul Apavil de a asigura apă potabilă în zeci de localități pe timp de caniculă este un semnal de alarmă pentru viitor! De văzut la sfârșitul anului câte pierderi de apă înregistrează Apavil în sistem. Asta pentru că, un raport recent al ANAF a scos în evidență că “procentul pierderilor înregistrate de Apavil SA în sistemul de distribuție a apei în perioada verificată, respectiv 32,20% în anul 2021 și 34,35% în anul 2022, sunt mai mari decât procentul maxim admis al pierderilor de apă de 20% (5% din cantitatea de apă intrată în sistem prin aducțiune și 15% din cantitatea totală intrată în sistemul de distribuție)… Astfel, cantitatea totală de apă ce nu este admisă ca pierdere, conform prevederilor legale incidente, este de 3.929.431 mc în valoarea totală de 15.926.170 lei”.