Autospeciala de terapie intensivă, lăsată să ruginească în curtea ISU Vâlcea din lipsă de personal

Incapacitatea autorităților vâlcene de a rezolva o problemă gravă de gestionare a resurselor medicale de urgență din județ este evidentă în cazul autospecialei de terapie intensivă, care ruginește în curtea ISU Vâlcea. Acest vehicul, esențial pentru intervențiile în cazurile critice, nu poate fi folosit din cauza lipsei personalului specializat, în speță un medic și o asistentă, pe care UPU Vâlcea nu le-a putut pune la dispoziție. De ani de zile nu

Este o pierdere pentru sistemul de urgență din Vâlcea, deoarece astfel de autospeciale sunt concepute pentru a salva vieți în situații limită, oferind îngrijire intensivă direct la locul intervenției. O soluție ar presupune fie suplimentarea personalului medical la UPU Vâlcea, fie găsirea unei soluții alternative de colaborare pentru a evita ca echipamentele să fie lăsate neutilizate.

“Așa este, nu se poate folosi această autospecială. Ideea nu este să o dăm la alt județ, ideea este să o încadrăm pentru Vâlcea. Este foarte importantă și la intervenții obișnuite, dar mai ales atunci când se activează planul roșu de intervenție. Asta și pentru că având medic la fața locului, competențele medicale devin mai ridicate. Partea de triaj este una foarte importantă atunci când este vorba despre victime multiple. Trebuie să comunici cu Spitalul Județean Vâlcea pentru a afla ce capacitate de primire are, trebuie să informezi județele vecine dacă este cazul. Nu știu ce să spun, speranțe avem, pe fiecare an trimitem solicitări către UPU Vâlcea” – spune Dan Pascaru, șeful ISU Vâlcea.