Deputatul Liberal Cazan Laurențiu sprijină recalcularea corectă a pensiilor contributive și pensionarii cu pensii mici

Deputatul liberal Cazan Laurențiu susține recalcularea corectă a pensiilor contributive și sprijină pensionarii cu pensii mici prin propunerea unor măsuri legislative care să faciliteze acest proces. Împreună cu colegii săi din PNL, parlamentarul vâlcean își dorește să fie asigurată o echitate mai mare în sistemul de pensii, iar toți pensionarii să primească sumele cuvenite, corelate cu contribuțiile lor de-a lungul vieții active. Propunerile legislative vizează simplificarea și accelerarea procesului de recalculare, reducerea birocrației și corectarea eventualelor erori care afectează pensiile contributive ale cetățenilor.

“Săptămâna aceasta grupul parlamentar al Partidul Național Liberal își reafirmă angajamentul pentru susținerea recalculării corecte a pensiilor contributive și vine în sprijinul pensionarilor cu pensii mici, propunând măsuri legislative pentru facilitarea procesului de recalculare.

Recalcularea pensiilor în perioada 1 Septembrie 2024 – 1 Martie 2025.

În acest interval, va avea loc recalcularea pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente și a veniturilor obținute din acordul global – cunoscută sub denumirea de <mica recalculare>. Pensionarii care au realizat astfel de venituri pot solicita recalcularea pensiei, cu condiția să prezinte adeverințele necesare care să ateste aceste venituri suplimentare.

Problema costurilor ridicate pentru obținerea adeverințelor.

Un număr considerabil de pensionari se confruntă cu dificultăți în obținerea adeverințelor necesare recalcularii pensiei, din cauza tarifelor excesive practicate de firmele care dețin arhivele. În multe cazuri, costurile pentru câțiva ani de adeverințe ajung să fie de ordinul miilor de lei, ceea ce reprezintă o povară suplimentară pentru cei cu venituri mici.

Măsuri propuse de parlamentari PNL pentru sprijinirea pensionarilor.

Pentru a veni în ajutorul pensionarilor afectați de aceste costuri, PNL a propus recent o inițiativă legislativă prin care pensionarii cu pensii de până la 3000 de lei să fie scutiți de plata adeverințelor. Costurile acestora vor fi suportate de Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). 

De asemenea, pensionarii cu pensii între 3000 și 6000 de lei vor beneficia de o facilitate suplimentară, având jumătate din costurile adeverințelor suportate de AJPIS.

Un pas important pentru justiție socială.

Deputatul Laurențiu Cazan consideră că nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să beneficieze de o pensie contributivă corect calculată din cauza costurilor ridicate pentru eliberarea documentelor necesare. Propunerea legislativă își propune să corecteze această inechitate și să asigure un acces echitabil la drepturile pensionarilor” – precizează deputatul PNL Vâlcea Laurențiu Nicolae Cazan.