Vâlcea pitorească. Pe traseele montane din judeţul Vâlcea (VII)
Descoperă la pas lumea mirifică a zonei montane a județului Vâlcea, din inima României! De la trasee montane grele, la trasee panoramice, de făcut cu familia și cu copii, la trasee ușoare de plimbare prin zona stațiunilor balneare sau pe la poalele muntelui, Vâlcea oferă experiențe de neuitat pentru toți iubitorii de natură și aventură. Traseele montane din nord-vestul Vâlcii sunt de-a dreptul spectaculoase, iar noi vă vom prezenta o parte din acestea.
Lacul Balota – Tribunalul Haiducilor – CulmeaCăpăţâna – Pârâul Căpăţânii – Lacul Balota
Unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din Munții Căpățânii, apreciat de turiștii care poposescpentru mai mult timp la Lacul Balota și își doresc un traseu în circuit. Frumoasele legende au adus de-a lungul timpului numeroși curioși, dar și căutători de comori care au străbătut pădurile dese de pe acesttraseu.
Lacul Balota (1200m ) – Tribunalul Haiducilor (1549m ) – Culmea Căpăţâna (1740m) – Pârâul Căpăţânii – Lacul Balota (1200m)
Marcaj: punct albastru
Durată: 4-6 ore
Dificultate: grad de dificultate mic, dar cu atenție sporită în sectorul stâncos al Tribunalului
Recomandare: Cei care nu doresc să continue traseul spre Culmea Căpăţânii se pot întoarce pe acelaşi traseu după ascensiunea Culmii Tribunalul.
Descrierea detaliată a traseului:
Traseul în circuit pormește de la Lacul Balota (1200 m). Dacă urci pe firul Luncăvățului ajungi la laculBalota, un loc plin de peisaje deosebite și legende. O legendă povestește despre existența unui stâne cu oi pe fundul lacului, iar o alta are legătură cu haiducii din zonă care și-ar fi ascuns aici o parte din prada lor. Lacul este artificial, de acumulare, barajul fiindconstruit cel mai probabil în perioada anilor 60-70 șicaptarea de apă deservind zona Lotru-Ciunget, darpeisajele magnifice captivează iubitorii de munte.
La coada sa din amonte se află o cabana a OcoluluiSilvic și un foișor. Pentru aventurieri, putem propune două drumuri grele care pot fi făcute cu mașini de teren. Luncavățul se varsă în lac, de undeva dinspre stânga (un drum ce trece prin spatele cabanei vă duce prin Cheile Luncavățului până la refugiul Cășăria, practic aproape de creasta munților Căpățânii). Dinspredreapta, pe lângă cabana coboară în lac pârâulCăpățâna. Drumul pe malul acestuia vă poate duce până la stâna Balota, și mai departe trece pe sub vf. Funcielu și ajunge tot în zona Cășăriei).
La numai două ore, mai sus de lac, la cota 1549, pe niște stânci, se află Tribunalul Haiducilor, locul undehaiducii își aduceau dușmanii pentru a-i interoga șipedepsi, aruncându-i în haul imens. Legenda comorilor ascunse în munți este foarte veche, de pe vremea vestitului haiduc Iancu Jianu. Se mai spune că haiduciilui Iancu Jianu au îngropat în munți averi fabuloase. “La adâncimi de peste 15 metri, stau ascunse acestecomori al boierilor și stareților de mânăstiri din aceavreme, pentru care haiducii făceau vărsare de sânge, ca să le dea la săraci. Banii însă sunt blestemați, tocmaipentru că haiducii erau obligați să omoare ca să-i poatălua”, mai spune legenda. În această zonă se află și peștera Haiducilor, un loc ascuns unde vegetația crescută și copacii deși au ascuns-o vederii.
Prin pădurea tânără, poteca este ca acoperită de vegetație, iar marcajele sunt și ele mascate. Cu atenție, nu le poți rata.
Tribunalul Haiducilor se află la marginea unei miciprăpastii și oferă vederi spectaculoase către Vârful luiRoman, unde se poate observa mănăstirea Alina Maria, valea Luncavătului și Vaideeniul, dar și Lacul Balota șimuntele Cășeria.
După alte aproape 2 ore ajungi la Culmea Căpățâna, aflată la cota 1740 metri, iar traseul montan de întoarcere este Pârâul Căpățânii. Dacă traseul este preferat de turiști în luna iunie, imagini spectaculoase de bujori de munte se pot întâlni pe traseu. Fiind un traseu în circuit, punctul final este Lacul Balota.
Recomandări:
– Echipament necesar: Bocanci de munte, îmbrăcăminte tehnică, geacă impermeabilă, trusă de prim ajutor, apă și alimente.
Peisajele pitorești pe care le oferă Munții Căpățânii pe acest traseu, care poate fii străbătut și cu mașinile de teren fiind drumuri forestiere, încântă iubitorii de munte care vor să fugă de cotidian și care pot să-și întindă corturile în golurile alpine de lângă lac.
Campanie de informare derulată cu fonduri de la Consiliul Judeţean Vâlcea, în cadrul proiectului „Vâlcea pitorească. Pe traseele montane din judeţul Vâlcea”