Vâlcea pitorească. Pe traseele montane din judeţul Vâlcea (VIII)
Descoperă la pas lumea mirifică a zonei montane a județului Vâlcea, din inima României! De la trasee montane grele, la trasee panoramice, de făcut cu familia și cu copii, la trasee ușoare de plimbare prin zona stațiunilor balneare sau pe la poalele muntelui, Vâlcea oferă experiențe de neuitat pentru toți iubitorii de natură și aventură. Traseele montane din nord-vestul Vâlcii sunt de-a dreptul spectaculoase, iar noi vă vom prezenta o parte din acestea.
Lacul Balota – Izvoarele Luncavăţului – Coasta Lacurilor – Vf. Nedeia
Vârful Nedeia, cel mai înalt punct al MunțilorCăpățânii este o experiență unică. Dacă ai parte de zilesenine, pentru oricine ajunge la cota 2130 metri, poția dmira de jur împrejur, începând cu Parângul, Curmătura Oltețului, Piatra Târnovului, ascuțită ca un ferăstrău, Târnovul Mare, Târnovul Mic, Vârful Roman, Vârful Ursu, Balota, Beleoaia, într-un cuvânt tot masivul.
Informații despre traseu:
Lacul Balota (1200m)– Izvoarele Luncavăţului – Coasta Lacurilor (1740m)– Vf. Nedeia (2130m)
Marcaj: punct albastru
Durată: 4-5 ore
Dificultate: Grad mic spre mediu de dificultate, diferența de nivel fiind de 930m. Se recomandă vara şi toamna; nu se recomandă iarna.
Recomandare: Poate fi traseu de legătură între Lacul Balota şi Culmea Munţilor Căpăţânii în sectorul celui mai înalt vârf, Nedeia (2130m) dar poate fi folosit şi ca circuit cu parcurgerea traseului de culme între Vf. Nedeia şi Vf. Balota, cu întoarcere pe traseul nr. 1 însens invers.
Descrierea detaliată a traseului:
Traseul pornește de la Lacul Balota, unde turiștii pot săse bucure de frumusețea și claritatea lacului, înconjurat de peisaje naturale minunate. După vizita la lac, traseul continuă către Izvoarele Luncavățului, unde natura sălbatică îți taie răsuflarea. Izvoarele se revarsă în cascade pitorești, creând o priveliște spectaculoasă. De-a lungul drumului forestier, se întâlnesc porțiuni mai abrupte și stâncoase, în special în zona Coastei Lacurilor, locul de unde izvorăște Cerna, și pe drumul către Vârful Nedeia.
Pe acest traseu se află două obiective turistice importante: Refugiile Cașerie, care sunt renovate an de an, aprovizionate cu lemne și pregătite pentru sezonul rece. Acestea dispun de două camere: una pentru echipele salvamont aflate în patrulare sau intervenție, iar cealaltă pentru turiștii aflați în dificultate sau care parcurg trasee turistice și au nevoie de un loc de odihnă, repaus și adăpost.
Pentru cei pasionați de drumeții, parcurgerea traseului de creastă dintre Vârful Nedeia și Vârful Balota este o adevărată aventură, oferind panorame uimitoare. Înluna iunie, pe alocuri, se pot observa și bujorii de munte, care adaugă un farmec aparte peisajului.
Echipament necesar de complexitate medie:
– Încălțăminte: gheata/espadrila cu talpa aderenta tip Vibram
– Îmbrăcăminte impermeabilă – pantalon și bluză
– Accesorii: Bețe de trekking, lanternă frontală, hărțiGPS, busolă, rucsac ușor, dar încăpător – sub 25 kg.
Recomandare suplimentară
Traseul se desfășoară pe poteci cu porțiuni accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu.
Peisajele spectaculoase, varietatea florei și a faunei, dar și aerul proaspăt de munte, toate acestea transformă Munții Căpățânii într-o destinație atrăgătoare, o zonă cu potential extraordinar.
Vârfurile Nedeia și Balota oferă cele mai frumoase priveliști. Pe durata lunilor de iarnă vârfurile sunt acoperite cu zăpadă. Când vine vara, aici poți să teplimbi pe traseele montane și să fii înconjurat de liniștea și armonia naturii. Pădurile dese sunt o caracteristică specifică lanțului carpatic, iar acestea reprezintă totodată habitatul unui număr impresionant de plante și animale. În Munții Căpățânii se află specii de plante endemice, nemaiîntâlnite nicăieri.
Campanie de informare derulată cu fonduri de la Consiliul Judeţean Vâlcea, în cadrul proiectului „Vâlcea pitorească. Pe traseele montane din judeţul Vâlcea”.