Vâlcea pitorească. Pe traseele montane din judeţul Vâlcea (IX)

Descoperă la pas lumea mirifică a zonei montane a județului Vâlcea, din inima României! De la trasee montane grele, la trasee panoramice, de făcut cu familia și cu copii, la trasee ușoare de plimbare prin zona stațiunilor balneare sau pe la poalele muntelui, Vâlcea oferă experiențe de neuitat pentru toți iubitorii de natură și aventură. Traseele montane din nord-vestul Vâlcii sunt de-a dreptul spectaculoase, iar noi vă vom prezenta o parte din acestea. 

Vaideeni – Valea Seacă – VfTeiş – Vaideeni

Aflată în nord-vestul județului Vâlcea, chiar la poalele Munților Căpățânii, în extremitatea nordică a depresiunii subcarpatice Horezu, comuna Vaideeni are în componența satele Cerna, Cornet, Izvoru Rece, Marița și Vaideeni. Peisajele de aici te lasă fără respirație în orice anotimp, iar tradiţiile locului te îmbie să retrăiești vremuri demult uitate. 

Informații despre traseu:

Vaideeni (610m) – Valea Seacă – Vf. Teiş (889m) – Vaideeni
Munţii Căpăţânii, judeţul Vâlcea

Marcaj punct roșu

Durata: 2-3 ore
Traseu în circuit cu grad mic de dificultate (diferenţade nivel de 347m)
Recomandare: Se poate parcurge vara şi iarna
Nu necesită echipament special pentru deplasare


Descrierea detaliată a traseului

Dacă vizitezi Vaideeniul  (610 metri) de sub poalele munților Căpățânii, nu ai cum să ratezi obiectivele turistice și monumentele istorice din această zonă minunată, dar și să admiri portul popular specific zonei, sau să faci cunoștiință cu artiști care duc mai departe tradițiile: 

• Biserica de lemn cu hramul “Cuvioasa Paraschiva,, din satul Marița, cea mai veche biserică de lemndin Oltenia (1557);

• Biserica de zid cu hramul “Sf. Ioan Botezătorul,, (1877) din satul Vaideeni;

• Biserica de lemn cu hramul “Cuvioasa Paraschiva,,(1893) din satul Cornet;

• Centrul etnografic Vaideeni – important centru etnofolcloric, legat de transhumanță şi obiceiurile pastorale, renumit pentru prelucrarea artistică a pieilor, lânilor şi confecționarea de instrumente muzicale, port popular ciobănesc cu influenţe din zona Mărginimii Sibiului

• Arhitectura tradiţională – case vechi cu pridvor, specifice zonei etnografice “Oltenia de sub munte” şi case cu ocol, specifice Mărginimii Sibiului

• Costum popular, în două culori, alb şi negru, asemănător zonei Mărginimii Sibiului

• Cusături şi ţesături artistice (desagi), meşteşuguri cu o răspândire din ce în ce mai redusă

• Confecţionare de instrumente muzicale – fluiere

• Prelucrarea artistică a lemnului – obiecte de uz gospodăresc: lăzi, coşuri, furci de tors lâna, etc.

Din Vaideeni două drumuri de plai conduc spre stâni şi sunt trasee turistice de intrare, dinspre sud, în masivele Căpățânii și Parâng.

Tot pe aceste meleaguri se desfăşoară anual, în ultima duminică a lunii iunie şi Festivalul de folclor păstoresc“Învârtita Dorului”. De asemenea aici se ține șiFestivalului sculptorilor cu drujba, eveniment anualgazduit de agropensiunea Cerna.

Suprafața comunei Vaideeni este acoperită de păduri înproporţie de 60%. Satul Vaideeni reprezintă reședința comunei şi este situat în bazinul râului Luncavăț, afluentul Oltului, în ale cărui valuri curge istoria portului autentic ciobănesc şi ţărănesc.

Prima atestare documentară a satului Vaideeni datează din sec. al XVI-lea, din timpul lui Radu cel Mare. 

Locuitorii din Vai de Ei, “au fost stăpâni netulburaţi de nimeni din moşi strămoşi pe aceste meleaguri” se consemnează în Hrisovul lui Radu cel Mare. Satul Vaide Ei a supravieţuit până în sec al XIX-lea, când s-a mărit prin venirea mărginenilor sibieni, purtând de atunci numele de Vaideeni. 

Din Vaideeni poți urca prin Valea Seacă  la Vf. Teiș(889 m.) Drumul este forestier cu poteci amenajate, șinu prezintă porțiuni accidentate. 

Fiind un drum în circuit, dacă ai uitat cumva vreun obiectiv turistic de vizitat, o poți face la întoarcere. 

Recomandări

Traseul nu necesită echipament special: pantof sport cu talpă aderentă tip Vibram, bluză de vânt, rucsac>25 litri. 

Localitatea Vaideeni apare din ce în ce mai des în atenția românilor prin frumusețea lui, istoria, prin peisajul pitoresc. Aici se întâlnesc “oamenii de sub munte”, oameni pe care îi uneşte muzica, folclorul tradițional păstoresc, portul în alb şi negru, tocanul şi iubirea de munte. Aici întâlnești familii cu renume precum Jinărenii, Vinerenii, Săliştenii, neamuri cu istoria lor, adusă cu transhumanța de dincolo de Carpaţi.

Campanie de informare derulată cu fonduri de la Consiliul Judeţean Vâlcea, în cadrul proiectului „Vâlcea pitorească. Pe traseele montane din judeţul Vâlcea”