Așezare getică descoperită pe traseul autostrăzii Sibiu – Pitești, distrusă de o inundație puternică (IMAGINI)

O așezare getică, descoperită în zona secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu – Pitești, distrusă de o inundație puternică

O așezare getică a fost descoperită de arheologi în zona secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu – Pitești, în situl arheologic Șuici. Cercetările au scos la iveală 14 complexe arheologice, iar locuirea din acest punct ar fi încetat din cauza unei inundații puternice, potrivit unui raport al arheologului Corina Borș. Geții din această zonă au realizat terasări pentru a-și proteja locuințele, dar acestea nu au fost suficiente pentru a face față unei catastrofe naturale majore.

„De menționat și faptul că a fost posibil și documentarea faptului că zona, terasa înaltă de pe partea stângă a văii superioare a Topologului, a fost locuită și în perioada bronzului mijlociu, artefactele și complexele descoperite putând fi atribuite culturii Tei” – spune arheologul Corina Borș.

Cercetările preventive, realizate de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu din Râmnicu Vâlcea, fac parte dintr-un proiect amplu desfășurat în microregiunea Tigveni – Sălătrucu (de-a lungul văii superioare a Topologului) și nu numai, anume și cea dintre Sălătrucu (jud. Argeș) și Racovița (jud. Vâlcea). Descoperirea completează repertoriul arheologic al zonei și aduce noi informații despre modul de viață și provocările întâmpinate de geți în perioada respectivă.

Sursă foto: Facebook/ Corina Bors