Promisiuni mari, capturi mici! Eșecul luptei împotriva braconajului în Vâlcea

Inspectorul șef al IPJ Vâlcea, comisarul șef Gabriel Gherghe, promitea la începutul anului o “revoluție” împotriva braconierilor piscicoli din Vâlcea. Cu o voce tremurând de hotărâre, spunea că va face ravagii printre cei care scot peștele ilegal din Olt. Vorbe aruncate-n vânt, s-a dovedit! Revoluția? Până acum, doar o mică răzmeriță. După 9 luni de „muncă asiduă” bilanțul e mai degrabă… de râs.

În această „luptă acerbă”, IPJ Vâlcea a reușit să captureze… atenție!… puțin peste o tonă de pește. Asta în condițiile în care un singur braconier reușește performanța de a scoate o tonă într-o noapte mai slabă. Așadar, dacă socotim, la o noapte pe an de braconaj activ, inspectorul șef Gherghe și oamenii lui au ținut pasul cu… un singur braconier! Revoluția a rămas, se pare, blocată la stadiul de proiect.

Polițiștii, însă, s-au agitat. A înregistrat 33 de dosare penale și au soluționat 22. Cifrele arată mai degrabă activitatea unui ONG decât a unei instituții de forță. S-au dat și amenzi de 12.700 lei, care probabil n-au fost decât un mărunțiș pentru braconieri, mai ales când aceștia fac profituri mult mai mari din capturile lor ilegale.

Promisiuni mari, realizări mici. Inspectorul șef Gabriel Gherghe a reușit să demonstreze că în lupta cu braconajul, nu e pește mare în lacul IPJ Vâlcea, doar… gargară.