Contestații depuse la Tribunalul Vâlcea împotriva listelor de candidați PSD, PNL și AUR

UPDATE: Așa cum era de așteptat, instanța Tribunalului Vâlcea a decis să respingă “ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea” PSD, PNL și AUR. De asemenea, au fost respinse ca neîntemeiate și contestațiile privind listele pentru Senat și Camera Deputaților ale celor trei partide. Decizia este cu drept de apel în 48 de ore se la pronunțare.

Recent, la Tribunalul Vâlcea au fost depuse mai multe contestații aberante împotriva candidaturilor pentru Senat și Camera Deputaților ale partidelor PNL, PSD și AUR, în contextul alegerilor parlamentare de la 1 decembrie 2024. Conform legislației electorale, orice cetățean sau partid politic are dreptul de a formula contestații privind admiterea sau respingerea candidaturilor, iar acestea trebuie soluționate în termen de 24 de ore de la înregistrare de către instanța competentă – în acest caz, Tribunalul Vâlcea, care se află în raza teritorială a circumscripției electorale vizate.

În acest caz particular, anumite surse politice ne-au semnalat că persoanele care au depus contestațiile nu au domiciliul în județul Vâlcea, ceea ce ar putea ridica probleme legale sau procedurale. Vezi în imagine numele unuia dintre contestatari – Gheorghe Funar. Conform legii, deși contestațiile pot fi formulate de orice cetățean sau partid politic, instanța trebuie să verifice îndeplinirea condițiilor de formă și fond, inclusiv aspectele legate de competența teritorială și calitatea contestatarilor.

Tribunalul Vâlcea urmează să se pronunțe chiar azi asupra validității contestațiilor, având în vedere aceste aspecte legale. Ne îndoim sincer că deciziile instanței ar putea influența desfășurarea campaniei electorale în județul Vâlcea.