DNA reacționează la cazul de corupție din IPJ Vâlcea: sentință finală în dosarul polițistului prins în flagrant și a complicelui său

IMG_5803

Procurorii DNA au reacționat în cazul comisarului din cadrul IPJ Vâlcea, Casian Anghel, care a fost prins în flagrant primind mită de la un om de afaceri din Horezu. Procurorii precizează într-un comunicat de presă că l-au trimis în judecată pe ofițerul de poliție din Vâlcea, dar și pe un complice de-al său pentru luare de mită și complicitate la luare de mită. Cei doi inculpați și-au recunoscut vinovăția, așa cum menționam într-un articol anterior, acceptând pedepse cu suspendare și muncă în folosul comunității.

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 660/VIII/3 din 02 septembrie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

ANGHEL CONSTANTIN CASIAN, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, aflat în prezent în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită și

B.R.O., persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2024, inculpatul Anghel Constantin Casian în calitate de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, ar fi pretins în mod direct, dar și prin intermediul inculpatului B.R.O., suma de 2.000 euro de la reprezentantul unei societăți comerciale cu activitate în domeniul hotelier și alimentar, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul neaplicării măsurilor legale ce se impuneau în urma efectuării unui control.

Respectivul control ar fi fost organizat pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, urmărindu-se pe de o parte de către lucrătorii de poliție participanți la acțiune legalitatea desfășurării activității economice a agenților economici, iar pe de altă parte modul de înregistrare în contabilitate a veniturilor obținute din operațiunile comerciale desfășurate.

În contextul menționat mai sus, la data de 31 august 2024, inculpatul ar fi primit suma de 2.000 de euro de la reprezentantul societății comerciale (martor în cauză), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– pentru inculpatul Anghel Constantin Casian, pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;

– pentru inculpatul B.R.O., pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public;

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Anghel Constantin Casian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea – Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân sau în cadrul Consiliului Județean Vâlcea, jud. Vâlcea.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul B.R.O. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea sau în cadrul Primăriei comunei Mateești, jud. Vâlcea.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Vâlcea.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea” – se arată în comunicatul DNA de zilele trecute.