Asistențe medicală primară, în colaps la Vâlcea! Rămânem fără medici de familie!

Medici de familie valcea

Situația medicilor de familie din județul Vâlcea devine tot mai critică. Și asta pentru că mai mult de jumătate dintre aceștia sunt aproape de vârsta pensionării. Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) atrage atenția asupra faptului că îmbătrânirea personalului medical implicat în asistența primară are efecte grave, precum închiderea unor centre de permanență din județ. Reamintim că acest fenomen s-a putut vedea la Râmnicu Vâlcea și la Călimănești.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele CAS Vâlcea, Alin Voiculeț a declarat că, în prezent, 14 localități din județ nu dispun de suficienți medici de familie pentru a acoperi nevoile populației. De asemenea, în alte 10 localități, medicii sunt nevoiți să lucreze cu program redus, deoarece trebuie să ofere servicii și în alte zone, iar comuna Runcu a rămas complet fără asistență medicală primară, neavând nici măcar o farmacie.

„Din totalul celor 189 de medici de familie din județ, 95 au peste 65 de ani. Intrarea medicilor tineri în sistem este extrem de lentă. În ultimii doi ani, nu am înregistrat niciun medic nou în rețeaua de asistență primară. Acest dezechilibru între numărul medicilor care se retrag și cel al noilor veniți va continua să se adâncească” – a declarat Alin Voiculeț, președintele CAS Vâlcea.

Lipsa medicilor de familie din Vâlcea va genera extinderea zonelor rămase fără acces la servicii medicale primare, scăzând în același timp calitatea actului medical. În plus, funcționarea centrelor de permanență este grav afectată, două dintre acestea fiind închise în cursul anului curent din cauza retragerii medicilor implicați – Râmnicu Vâlcea și Călimănești.

„La începutul anului 2024, în județ existau cinci centre de permanență – Milcoiu, Galicea, Băile Govora, Călimănești și Râmnicu Vâlcea. Centrul din Râmnicu Vâlcea a fost închis în aprilie, prin decizia Direcției de Sănătate Publică, iar cel din Călimănești a fost suspendat în august, din cauza plecării câtorva medici din această asociere. Este o situație problematică. Vârsta înaintată a medicilor este un factor decisiv – aceștia nu mai pot susține gărzi de noapte după programul normal de lucru. În plus, tariful redus pentru gărzi în centrele de permanență este un alt motiv pentru care medicii refuză aceste posturi. În prezent, județul mai are doar trei centre de permanență active” – a mai spus Alin Voiculeț.