Scandalul insulelor ecologice din Râmnicu Vâlcea: nemulțumiri, soluții și reacția primarului

BCBAF1E4-B2F0-4C14-BE5C-E93D33F1A123

Recent, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a implementat un proiect european, fiind montate în oraș 150 de insule ecologice prin intermediul cărora deșeurile vor trebui debarasate selectat pe fracțiile “Rezidual”, “Biodegradabil”, “Hârtie-Carton”, “Plastic-Metal” sau “Sticlă”. Accesul este deocamdată gratuit, însă în curând cetățenii vor primi o cartelă, iar gunoiul rezidual aruncat va fi contabilizat.

Până atunci însă au apărut probleme majore în utilizarea acestor insule ecologice, scandalul fiind unul de amploare pe rețelele de socializare. În urma apariției unor imagini cu maldăre de gunoaie strânse chiar lângă insule, râmnicenii au început să-și exprime nemulțumirile. Astfel, ei spun că gurile de acces sunt extrem de mici și amplasate la înălțime, iar ușa rămâne blocată când ghena este plină. De asemenea, aceștia reclamă faptul că operatorul de salubritate nu colectează gunoiul suficient de des, deși tarifele sunt majorate frecvent.

Nemulțumirile locuitorilor au ajuns și în atenția autorităților locale. În acest context, primarul Mircia Gutău a reacționat la ultima sa conferință de presă, dând asigurări că problemele semnalate vor fi remediate.

“Am văzut un scandal pe Facebook cu privire la insulele ecologice în care eram acuzați că am dat o cârcă de bani. Vreau să vă spun că este un proiect european, fiind vreo 5 sau 6 municipii care au accesat aceste fonduri pentru colectarea gunoiului selectiv. Proiectul este de 1,5 milioane de euro și nu a fost dat niciun ban din Consiliul Local. Dar, din păcate, Agenția de Mediu care a făcut acest proiect nu a ținut cont de câteva propuneri pe care noi le-am făcut și au ales varianta cea mai simplă, dar mai puțin bună. Am descoperit și am observat personal lucruri care nu funcționează la aceste insule ecologice. Și anume: gura de acces este foarte mică, înălțimea este un pic mai mare decât ar fi trebuit ca să aibă acces și un copil, accesul manual nu este atât de plăcut la oameni și era nevoie de un acces cu pedală. În aceste condiții, am luat legătura cu firma care a montat aceste insule, iar săptămâna viitoare se vor schimba câteva fețe de uși în unele zone importante. Ușile vor avea gura de acces mai mare, să fie cu pedală la fiecare, în așa fel încât accesul să fie mult mai ușor” – a declarat primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Edilul a subliniat, de asemenea, importanța educării populației și a schimbării treptate a obiceiurilor legate de gestionarea deșeurilor.

“Este un proces de început, nimeni nu a inventat roata în doar o zi. Se vor da cartelele și fiecare va plăti cât aruncă. De ce s-au făcut gurile acelea mici? Ca să nu intre un sac de 100 de kilograme, ci unul dimensionat la 20-30 kg, pentru că nu există cântar. A fost singura variantă găsită. La carton, sticlă, hârtie… acolo e gratuit. Normal ar fi ca prin această metodă, oamenii să plătească mai puțin pentru că aduc gunoi menajer mult mai puțin dacă e selectat. E un prim pas spre civilizație. (…) Nu contează pentru cetățean că firma transportă gunoiul la grămadă, e treaba firmei. Tu, ca cetățean, plătești de câte ori deschizi gaura pentru gunoi menajer. Restul e treaba lor. Oricum, în urma licitației făcute de ADI Salubrizare, noul operator care va veni este obligat să colecteze separat de la fiecare” – a mai spus primarul.