Gutău, ferm pe poziție: „NU se va da drumul la apă la Drăgășani!” – Se pare că urmează debranșări și în alte localități din Vâlcea!

De aproape o săptămână, locuitorii municipiului Drăgășani se confruntă cu o situație critică: lipsa apei potabile. Aproximativ 6.000 de cetățeni au fost afectați după ce operatorul unic de distribuție, Apavil, a sistat furnizarea apei. Motivul? Compania cere încheierea unor contracte colective cu asociațiile de proprietari, în timp ce locuitorii solicită contracte individuale.
Nemulțumirea populației este alimentată și de calitatea apei furnizate, însă, în ciuda protestelor și a presiunii din partea cetățenilor, Apavil a extins măsura de debranșare. Cel mai recent exemplu este cartierul Rahova, cel mai mare din municipiu, unde alimentarea cu apă a fost întreruptă din cauza lipsei unor asociații de proprietari constituite oficial.
Situația a generat nemulțumiri puternice în rândul cetățenilor, care protestează atât în spațiul public, cât și pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, poziția oficială a autorităților rămâne fermă. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, le-a transmis locuitorilor din Drăgășani că nu vor avea apă până când nu vor intra în legalitate. Menționăm că Primăria Râmnicu Vâlcea este acționarul majoritar al Apavil.
“Vreau să o spun clar: NU SE VA DA DRUMUL LA APĂ. Fiecare trebuie să respecte legea. Cei care stau în Drăgășani au fost avertizați de ani de zile să respecte legea și anume asociațiile de proprietari să facă contracte așa cum spune legea și anume cu Apavil. A fost un raport al Curții de Conturi în care s-a scris negru pe alb faptul că i se impută Apavilului că nu s-a ocupat să încheie contracte cu asociațiile de proprietari și fiecare să plătească cât consumă.
Bineînțeles că este foarte greu când stopezi, dar am luat această decizie – nu eu, ci i-am convins pe toți cei de acolo – pentru că nu putem suporta ca toate găurile care se fac în teritoriu să fie băgate la Apavil și la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea (care este acționar majoritar, dar are un singur vot acolo).
Apa nu se va da drumul până când fiecare asociație de proprietari nu intră în legalitate. Deja au fost 4 sau 5 asociații care au înțeles și au încheiat contracte. Momentul în care toți vor reuși să înțeleagă că trebuie contracte cu Apavil, vor avea apă. Dacă azi încheie contract, după un sfert de oră au apă la robinet. Nu încheie, stau așa!
Trebuie să punem odată stop la toate promisiunile pe care le fac primarii în campania electorală: <Știți, dacă ies eu primar vă dau apă gratis>. Sau sunt alte localități, și vom merge mai departe vă promit, unde primarii le-au spus oamenilor să se branșeze înainte de apometru, ca să nu plătească apa. Și așa plătesc doar proștii, adică noi din municipiu, pentru furtișagurile pe care le fac ei. Sunt localități cu pierderi de 60%! Nu voi accepta acest lucru pentru că aceste penalități le plătim noi toți. Fiecare primărie să-și suporte pierderile! Dacă le convine bine, dacă nu, nu!” – a spus Mircia Gutău în cadrul ședinței Consiliului Local.
Între timp, câteva asociații de proprietari din Drăgășani au acceptat condițiile impuse de Apavil și au semnat contractele, însă multe altele refuză în continuare. Deznodământul acestui conflict rămâne incert, în timp ce locuitorii orașului sunt nevoiți să se descurce fără acces la o resursă esențială: apa potabilă.