Apa potabilă, armă de forță a Apavil: după Drăgășani, alte localități sunt amenințate că li se va închide robinetul

5D3EE1A9-45FF-4A9B-AC7B-4F474687DD9B

După o săptămână fără apă potabilă, locuitorii municipiului Drăgășani pot, în sfârșit, să deschidă robinetul fără teama de a primi doar aer. Însă, chiar și acum, cinci blocuri – inclusiv cel în care locuiește primarul Costinel Stoica – rămân „sancționate” de operatorul regional Apavil. Motivul? Lipsa asociațiilor de proprietari și a contractelor semnate cu furnizorul de apă. Au termen până pe 14 aprilie 2025 pentru a se constitui în asociații de proprietari și a semna contractele colective.

În altă ordine de idei, conducerea Apavil pare să fi găsit o metodă inedită de a-și face ordine în acte: tăierea apei. În loc să colaboreze cu locuitorii și administrațiile locale pentru a găsi soluții, a preferat să închidă robinetul unui întreg municipiu. Și nu se oprește aici! Compania lansează amenințări și pentru alte localități din județul Vâlcea, unele dintre ele conduse de primari pesediști. În aceste condiții, dacă nu se supun ordinelor, e posibil ca mulți dintre vâlceni să petreacă Sărbătorile Pascale fără apă potabilă.

„Pentru a evita astfel de situații facem, din nou, apel la asociațiile de proprietari și proprietarii din condominii din localitățile: Băbeni, Horezu, Bălcești, Băile Govora, Ocnele Mari și Tomșani să facă demersurile necesare în vederea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă până la data limită prevăzută în notificările emise de Apavil S.A.” – a transmis Apavil într-un comunicat de presă.

Apavil nu doar că cere, ci și amenință. În loc să ofere soluții sau sprijin în procesul birocratic, mesajul companiei este clar: „semnați contractele sau rămâneți fără apă.” Un șantaj administrativ care afectează zeci de mii de oameni, deși vina principală nu este a locuitorilor, ci a unui sistem greoi, birocratic și de multe ori inaccesibil.

Dacă Apavil este atât de fermă în aplicarea regulilor, poate ar trebui să fie la fel de exigentă și în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite. În multe dintre localitățile vâlcene, apa nu este nici pe departe la standarde europene, dar facturile continuă să vină la prețuri de lux. Poate că înainte de a amenința comunități întregi, Apavil ar trebui să-și pună ordine în propria curte.