Lut, tradiție și povești de demult: Horezu se pregătește de „Cocoșul de Hurez” 2025!

Între 30 mai și 1 iunie, Horezu devine, ca-n fiecare an, capitala olăritului românesc! Târgul național de ceramică populară „Cocoșul de Hurez” revine în forță cu ediția cu numărul 53 și promite trei zile pline de culoare, tradiție și obiecte de lut care îți iau ochii!
Evenimentul se desfășoară, ca de obicei, în satul de vacanță „Stejari”, locul unde meșterii populari din toate colțurile țării se întâlnesc pentru a-și arăta talentul și a-și vinde minunățiile lucrate manual. Farfurii pictate, căni cu motive tradiționale, clopoței, sfeșnice și oale numai bune pentru sarmale — totul e lucrat cu migală, răbdare și mult suflet.
Ceramică, dar cu stil!
Pe lângă plimbările printre standuri și pozele perfecte pentru rețelele de socializare, vizitatorii au șansa să descopere poveștile din spatele fiecărui vas. Fiecare meșter e ca o enciclopedie vie, iar fiecare piesă spune o legendă.
Primarul orașului, Nicolae Sărdărescu, a declarat cu mândrie: „Târgul e bucuria noastră. Este despre tradiție, continuitate și respect pentru cei care ne-au lăsat această moștenire”.
Olăritul prinde viață într-un centru de vis
Și asta nu e tot! În satul Olari, locul unde s-a născut ceramica de Horezu, se deschide în curând prima școală de ceramică din România! Clădirea este o bijuterie în stil tradițional, iar în spatele ei se află un proiect ambițios: ateliere, cazare pentru turiști, expoziții pe 600 de metri pătrați și un traseu turistic de 25 km care leagă natura de artă.
„Vrem ca tinerii să aibă unde învăța meșteșugul, să ducem mai departe tradiția lutului” – spun organizatorii. Și au toate șansele – pentru că locul arată deja ca un magnet pentru pasionați și curioși deopotrivă.
Lut cu istorie – Horezu, comoară UNESCO
Ceramica de Horezu nu e doar frumoasă – e și valoroasă. De-a dreptul internațională! Se află pe lista patrimoniului UNESCO și reprezintă mândria județului Vâlcea. Modelele sunt transmise din generație în generație, iar tehnicile păstrate cu sfințenie fac din fiecare piesă o mică operă de artă.
Așa că, dacă vrei să simți cu adevărat ce înseamnă tradiția românească, pune Horezu pe listă în weekend-ul de final de mai. Vei pleca cu o cană de lut în mână, o poveste în suflet și, cine știe, poate și cu gândul să te întorci. Aici, lutul trăiește. Și n-are de gând să se oprească.
Mai jos, puteți consulta programul întregului eveniment:

