LA PUȘCĂRIE! Polițistul din Vâlcea care i-a vândut informații unui hacker, condamnat definitiv

Polițistul Mihai Dandea a fost condamnat definitiv azi, 15 mai 2025, pentru luare de mită. Curtea de Apel Pitești a menținut în mare parte sentința Tribunalului Vâlcea. Condamnarea definitivă a polițistului Mihai Dandea reprezintă un succes important al Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Vâlcea, care a avut un rol esențial în documentarea și sprijinirea anchetei.
Mihai Dandea, polițist în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vâlcea, a fost acuzat de luare de mită în formă continuată. Anchetatorii Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Vâlcea au descoperit că, în perioada 2020–2022, acesta a solicitat și a primit diferite sume de bani în nu mai puțin de 10 ocazii, suma totală ridicându-se la 15.900 de euro. Ulterior au intrat pe fir procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a corupţiei, l-au reținut în luna martie 2022, iar apoi l-au trimis în judecată sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.
La începutul lunii iunie 2024, instanța Tribunalului Vâlcea s-a pronunțat pe fond în acest dosar, polițistul Mihai Dandea primind o pedeapsă de “4 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a,b,g Cod penal aplică art. 65 Cod penal”. Inculpatul a formulat apel, cauza fiind judecată la Curtea de Apel Pitești.
Sentința definitivă a fost pronunțată azi,15 mai 2025:
“În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Pitești și de inculpatul Dandea Mihai, împotriva sentinței penale nr. 80 din data de 05.06.2024 pronunțate de Tribunalul Vâlcea în dosarul 1532/90/2022. Desfiinţează în parte sentinţa penală şi rejudecând: În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c C.pr.pen., menţine măsurile asiguratorii luate în cursul urmăririi penale numai până la concurenţa sumei de 14.900 euro. Majorează cuantumul cheltuielilor judiciare către stat la plata cărora a fost obligat inculpatul de la suma de 7000 lei la suma de 8000 lei (din care 6000 lei aferentă fazei de urmărire penală). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, în apel, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată la data de 15 mai 2025, la Curtea de Apel Piteşti – Secţia Penală şi pentru cauze cu minori şi familie, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotărâre 626/2025 15.05.2025”
Trebuie menționat că Mihai Dandea a fost până acum pus la dispoziția IPJ Vâlcea, activând temporar în cadrul compartimentului Logistică. De azi însă, el va “activa” la pușcărie pentru următorii ani.
Ce au reținut anchetatorii în rechizitoriu…
În rândurile de mai jos, vă vom prezenta extrase din rechizitoriul întocmit de procurorul Ioan Amariei din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, în baza anchetei ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Vâlcea. Trebuie să precizăm că polițistul Dandea a încercat să se apere în diferite moduri. Inițial, le-a spus acuzatorilor că informațiile oferite hackerului erau nereale/minciuni, pentru ca ulterior să ceară schimbarea încadrării juridice de la luare de mită la înșelăciune. Solicitarea i-a fost respinsă de procuror.
De menționat este faptul că denunțul a venit chiar din partea celui care a oferit mita, un hacker cunoscut autorităților, care, ca urmare, a scăpat de urmărirea penală pentru dare de mită.
“Din toamna anului 2020 până la data de 28 martie 2022 M.D., agent de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, organ de cercetare al poliției judiciare, în mod repetat, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții, a pretins și primit de la ….. suma totală de 15.900 de euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intră în îndatoririle sale de serviciu și în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri.
Îndatoririle de serviciu relevante pentru cauza de față, în legătură cu care a fost săvârșită infracțiunea, sunt:
– să culeagă informații și să se sesizeze din oficiu cu privire la infracțiuni, inclusiv cu privire la infracțiuni în domeniul informaticii și al crimei organizate, genuri de infracțiuni în legătură cu care CN era cunoscut cu preocupări;
– să nu divulge date dobândite în timpul desfășurării activității profesionale.
Actele materiale ale infracțiunii continuate de luare de mită sunt următoarele:
1. în toamna anului 2020 inculpatul D a primit ………………suma de 1500 de euro,
2. în primăvara anului 2021 inculpatul D a primit suma de 2000 de euro, în localitatea Drăgășani;
3. din nou în primăvara anului 2021 inculpatul D a primit o nouă sumă de 2000 de euro, în localitatea Râmnicu Vâlcea;
4. de asemenea în primăvara anului 2021 inculpatul D a primit suma de 200 de euro, în localitatea Drăgășani;
5. în iulie 2021 inculpatul D a primit suma de 3000 de euro, în localitatea Drăgășani;
6. în perioada iulie – august 2021 inculpatul D a primit suma de 5000 de euro,
7. la începutul anului 2022 inculpatul D a primit suma de 1000 de euro,
8. tot la începutul anului 2022 inculpatul a primit de la suma de 200 de euro
9. la data de 09 martie 2022 inculpatul D a primit suma de 500 de euro,
10. la data de 28 martie 2022 inculpatul D a primit suma de 500 de euro”.