Vaccinări fictive, condamnări reale: Justiția a dat verdictul în dosarul certificatelor COVID false de la Vâlcea

IMG_8665

Dosarul celebru al vaccinărilor “la chiuvetă”, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea și pornit în decembrie 2021, a ajuns la final. După ani de anchetă, audieri și amânări, pe 9 iulie 2025, instanța a pronunțat primele condamnări în dosarul pe fond. Întregul scandal a vizat o rețea formată din medici, asistenți și un fost polițist, acuzați că au eliberat certificate COVID false, în schimbul unor sume de bani, fără ca „beneficiarii” să fi văzut vreodată un ac real.

Rețea de vaccinare fictivă: de la Mihăești, la instanță

Totul a pornit în decembrie 2021, când ofițerii Serviciului Județean Anticorupție au descins în 11 locații din județul Vâlcea, inclusiv la Centrul de vaccinare Mihăești. În centrul scandalului: o rețea bine organizată formată din cadre medicale și un fost polițist, care, potrivit anchetatorilor, se ocupau cu emiterea de certificate de vaccinare false în schimbul unor sume între 200 și 300 de euro. În total, peste 100 de persoane ar fi apelat la „serviciile” lor. Ironia sorții? Mulți dintre aceștia au fost „testați” chiar de investigatori sub acoperire.

Medicul a recunoscut, mituitorii – absolviți

Dosarul a fost instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, fiind disjunse mai multe cauze până s-a ajuns la cel final. Astfel, s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu medicul Cristina Postelnicu, doctorița fiind condamnată la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, s-a decis, fiind dată și o soluție în acest sens, renunțarea la acuzații față de mituitori și beneficiarii certificatelor false, fiind vorba, așa cum menționam, de aproximativ 100 de persoane. Soluția a fost confirmată deja la Tribunalul Vâlcea. Astfel că, cei care s-au vaccinat “la chiuvetă” au scăpat basma curată, deși poate faptele lor de mituire sunt la fel de grave ca și cele ale medicilor și asistenților. 

Primele condamnări în dosar: cu suspendare, dar cu consecințe

După mai bine de trei ani de la debutul anchetei, miercuri, 9 iulie 2025, justiția a pronunțat pedepsele pentru o parte din inculpați. Deși toate condamnările au fost cu suspendare, cei găsiți vinovați vor presta muncă în folosul comunității și au interdicții privind ocuparea unor funcții publice. Iată principalele verdicte:

  • F.M.I., asistentă, a fost condamnată la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată (9 acte). Va presta 70 de zile de muncă la Grădina Zoologică din Râmnicu Vâlcea sau la Piețe Prest SA.
  • G.M., asistentă, a primit 3 ani cu suspendare, tot pentru luare de mită. Va munci 70 de zile în folosul comunității, cel mai probabil la DADP sau Primăria comunei Stoenești.
  • I.N.N., o altă asistentă, a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, cu aceleași obligații – vizite la probațiune, muncă neremunerată, interdicții.
  • D.L.E., condamnată pentru complicitate la luare de mită (6 acte) și trafic de influență, a primit 2 ani și 9 luni cu suspendare, după contopirea pedepselor. Și ea va presta muncă în folosul comunității și nu mai poate ocupa funcții publice pentru o perioadă de 2 ani.

Pe lângă condamnări, instanța a dispus și confiscarea sumelor de bani primite ca mită: sume între 250 și 1500 de lei, plus diverse cadouri – inclusiv o sticlă de whisky și una de vin.

Mai trebuie să precizăm și că instanța a dispus achitarea inculpaților T.M.R., F.M.I., I.N.N., G.M., B.D., D.L.E., D.I. și M.M.V. pentru infracțiunea de participație improprie la fals informatic. Printre cei achitați se numără și polițistul Ionuț Dumbravă, soțul uneia dintre asistente, acesta fiind exonerat inclusiv de acuzația de complicitate la luare de mită.

Concluzia: rețea destructurată, dar gust amar

Deși s-a făcut dreptate, gustul amar rămâne. Cei care au creat mecanismul de fraudare a campaniei de vaccinare au primit pedepse, însă cei care au plătit pentru a fenta sistemul au scăpat fără urmări penale. Într-un context sanitar în care mii de români mureau zilnic, o parte a societății căuta scurtături periculoase și, iată, a reușit să o facă… nepedepsit.

Rămâne de văzut dacă judecătorii Curții de Apel Pitești vor fi la fel de îngăduitori, condamnările de la Vâlcea nefiind definitive, ci putând fi atacate cu apel. Pandemia a trecut, lecțiile nu trebuie uitate!