Ligia Deca și Cristian Buican deschid listele PNL Vâlcea la parlamentare: Priorități pentru educație și dezvoltare regională

Depunere de candidaturi azi, din partea PNL Vâlcea, pentru alegerile parlamentare. Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, a prezentat lista candidaților, evidențiind atât experiența, cât și perspectiva tinerilor care vor reprezenta județul în Parlament. Pentru Senat, prima pe listă este Ligia Deca (ministrul Educației), urmată de Doru Ioniță. La Camera Deputaților, Buican deschide lista, urmat de deputații Cazan și Lazăr, consilierul județean Popa, economistul Simoiu și tânăra Cercel.

Buican a declarat, cu această ocazie, că PNL a luptat în ultimii ani pentru proiecte majore de infrastructură, precum autostrada Sibiu-Pitești și drumul expres Tigveni-Râmnicu Vâlcea-Drăgășani-Găneasa, criticând refuzul Ministerului Transporturilor de a aproba acest proiect. Prioritățile partidului includ educația, sănătatea, susținerea mediului economic și dezvoltarea rurală, precum și asigurarea că taxele nu vor crește în anul viitor.

”La Senat, deschide lista doamna Ligia Deca, urmată de colegul nostru inginer-cercetător domnul Doru Ioniţă. La Camera Deputaţilor, am onoarea să deschid lista, după care urmează domnul deputat Cazan, domnul deputat Lazăr, domnul consilier judeţean Popa, colegul nostru economist Simoiu şi o tânără, doamna Cercel. Ne prezentăm astăzi în faţa electoratului cu o listă de oameni care au o pe-o parte experienţa necesară de a reprezenta în Parlament cetăţenii din judeţul Vâlcea, dar şi cu tineri, profesionişti de mare perspectivă. Sunt convins că cetăţenii judeţului Vâlcea vor acorda încrederea celor care doresc să pună judeţul Vâlcea pe harta economică a României şi a Europei. După cum bine ştiţi, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal în Parlament au luptat întotdeauna pentru obiective importante de infrastructură în judeţul Vâlcea şi mă refer aici la o reuşită – autostrada Sibiu-Piteşti, dar şi la un obiectiv pe care toţi vâlcenii şi-l doresc şi anume drumul expres Tigveni-Râmnicu Vâlcea-Drăgăşani-Găneasa, drum expres care astăzi este refuzat de către ministrul transporturilor judeţului nostru, un lucru care va afecta foarte grav investiţiile în economie în următoarea perioadă în judeţul nostru. De asemenea, printre priorităţi – învăţământul evident şi sănătatea, aşa cum din totdeauna au fost priorităţile PNL, dar nu în ultimul rând mediul economic, sprijinirea acestuia. Ne vom asigura că anul viitor nu vor creşte impozitele şi taxele şi, de asemenea, că vom avea măsuri guvernamentale şi legislative de încurajare a mediului privat. Nu în ultimul rând vom sprijini dezvoltarea rurală, aşa cum am făcut-o şi până acum” – a declarat preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican.

Ministra Educației deschide lista la Senat

Ligia Deca, ministrul Educației, a fost impusă de centru pe lista PNL Vâlcea și s-a aflat astăzi la Vâlcea pentru a depune dosarele de candidatură la Biroul Electoral Județean (BEJ). Ea a mulțumit organizației PNL Vâlcea și președintelui Cristian Buican pentru susținerea oferită, subliniind potențialul județului în domeniul educației și cercetării.

Deca a evidențiat faptul că PNL a investit masiv în educație în ultimii ani, inclusiv în județul Vâlcea, menționând fondurile de peste 150 de milioane de lei alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Aceste investiții au dus la modernizarea școlilor, liceelor și universităților, prin dotarea claselor cu mobilier nou, laboratoare inteligente și microbuze noi. De asemenea, a amintit programele naționale de reducere a abandonului școlar și dezvoltarea mediului universitar.

Ministrul a declarat că își dorește ca tinerii să rămână în județul Vâlcea și să contribuie la dezvoltarea economică și socială a României. Ea a promis să fie alături de locuitorii județului, ascultându-le nevoile și dorințele, și să îi reprezinte cu onoare în Parlamentul României.

”Este o mare onoare să fiu susţintă de organizaţia PNL de la Vâlcea. Îi mulţumec domnului preşedinte Buican pentru susţinere şi cred că judeţul Vâlcea este un judeţ cu un mare potenţial, este un judeţ cu tradiţie în Învăţământ şu aceast lucru cred că este reconfirmat de către profesiile primilor doi candidaţi de pe lista de Senat. Este clar că PNl preţuieşte şi susţine educaţia şi cercetarea . Avem o serie întreagă de argumente pentru a spune că PNL este partidul care a prioritizat cel mai mult educaţia în ultimii ani, cât a fost la guvernare. Vorbim despre cele mai mari investiţii în şcoli, în licee, în universităţi.Chiar în judeţul Vâlcea vorbim despre sume record, de peste 150 de milioane de lei prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fiecare şcoală are clase cu mobilier nou, laboratoare de informatică , laboaratoare de ştiinţă, laboratoare inteligente, săli de sport dotate , vorbim despre microbuze noi care au fost distribuite, vorbim despre o serie întreagă de programe, cum este programul naţional de refducere a abandonului şcolar şi despre investiţii în mediul universitar. ne dorim foarte mult ca niciun copil să nu se mai piardă şi ca toţi tinerii să aibă argumente să rămână în judeţele României, să rămână în Vâlcea, pentru că până la urmă, progresul economic şi social vine prin capitalul uman, iar aici cred că educaţia are un mare , mare rol. Promit să fiu alături de vâlceni, să fiu aici să vorbesc toţi cei care doresc să transmită viitorlor reprezenţanţi în Parlament care sunt dorinţele lor , care sunt problemele lor în aşa fel încât să-i putem reprezenta cu credinţă şi onoare în Pralamentul României.

Vâlcea, aşa cum spuneam este un judeţ cu mare potenţial din punct de vedere al resursei umane, cu rezultate remarcabile în educaţie, cu tradiţie în invăţământ şi în cercetareşi cred că aici estenevoie de mai multă concentrare pe ceea ce înseamnă viitorul academic şi profesional al tinerilor. Avem nevoie ca tinerii să pună umărul la dezvoltarea României şi cred că Vâlcea este unul din judeţele cu potenţial enorm care are nevoie de reprezentare în parlament la cel mai înalt nivel.

Legătura mea cu judeţul Vâlcea este una emoţională. Familia mea vine din această regiune, din Oltenia. Am bunici care mi-au povestit despre regiune şi îmi doresc foarte mult ca judeţele ţării, care au această tradiţie în educaţie să fie bine reprezentate. Decizia cu privire la candidatura mea a fost luată în interiorul partidului şi cred că deciziile luate pentru reprezentarea cetăţenilor în Parlament, care s-au luat la nivelul Partidului Naţional Liberal, reprezintă interesul cetăţenilor şi al votanţilor noştri. (…) În primul rând mi-aş dori să aducem ceea ce sistemul educaţional are nevoie în Vâlcea. Avem nevoie în primul rând ca toate şcolile, indiferent cât de apropiate sau îndepărtate sunt ele de centrele mari, de marile oraşe, să aibă dotări, să aibă profesori buni, să aibă mijloace de transport pentru naveta elevilor. În al doilea rând, cred este nevoie să întărim toate nivelurile educaţionale aici, inclusiv filiera de învăţământ tehnologic dual, tehnologic dual complet. Avem deja această rută introdusă prin noile legi ale învăţământului şi cred că este nevoie să înţelegem care sunt problemele cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ de aici şi să le adresăm cât mai bine prin legislaţia secundară. Am crescut deja salariile cadrelor didactice în ultimul an cu peste 50% şi trebuie să continuăm să arătăm respect carierei didactice, pentru că profesorii sunt printre cei care creionează viitorul naţiunii. România a fost şi este o ţară extrem de educată. Avem nevoie să investim în continuare în educaţie şi să-i preţuim pe cei care sunt zi de zi în şcoală, în licee în universităţi” – a declarat la Vâlcea ministrul Educaţiei.