Căldură la preț de lux: locuitorii din Râmnicu Vâlcea, victimele haosului din CET Govora

2D1ECB2C-7169-476D-90D6-E5A06B75F8E2

Locuitorii din Râmnicu Vâlcea au început anul 2025 cu un șoc: facturile la energia termică au ajuns la sume astronomice, în unele cazuri ajungând chiar și la 1.700 de lei. Explicațiile oferite de CET Govora sunt un amestec de scuze birocratice și o recunoaștere implicită a incompetenței administrative. Pe scurt, facturile au fost greșit calculate, dar consumatorii trebuie să stea liniștiți: se vor face „toate corecțiile necesare în cel mai scurt timp posibil”.

Cum s-a ajuns aici?

Începând cu 1 ianuarie 2025, prețul gigacaloriei a explodat la 531,21 lei, în urma unei decizii luate pe ultima sută de metri de autorități. Totuși, problema nu este doar majorarea prețului, ci și modul haotic în care CET Govora a gestionat facturarea. Pe scurt, din cauza sărbătorilor de iarnă, citirile contoarelor s-au făcut mai devreme, iar în facturile din ianuarie a fost inclus un consum mai mare decât de obicei. În plus, noul tarif a fost aprobat la finalul lunii ianuarie, când toate facturile erau deja emise și nu mai puteau fi ajustate.

Rezultatul? Locuitorii au fost taxați pentru o perioadă de consum extinsă la prețurile noi, iar acum trebuie să aștepte o regularizare. CET Govora dă vina pe un „cumul de factori” și promite că, până la sfârșitul lunii februarie, facturile vor fi corectate. Între timp, oamenii sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru niște sume stabilite după logica unui sistem birocratic complet rupt de realitate.

Scuzele oficiale – o insultă la adresa râmnicenilor

CET Govora și-a motivat dezastrul printr-un comunicat transmis asociațiilor de proprietari, în care explică cum, dintr-o coincidență nefericită, s-au aliniat toate astrele în defavoarea populației: 

„Având în vedere sesizările primite de la asociații de proprietari și persoane fizice, privind facturile emise pentru luna ianuarie 2025, CET Govora a analizat aspectele prezentate și a constatat că se impun corecții ale modului de calcul a valorii facturilor.

Prin urmare, CET Govora va proceda în cursul lunii februarie 2025 la regularizarea facturilor emise pentru luna ianuarie 2025, astfel încât pentru cantitățile de energie furnizate în cursul lunii decembrie 2024 se va aplica prețul valabil pentru această perioadă, iar cantitățile furnizate în luna ianuarie vor rămâne facturate la noul preț stabilit prin HCL 15/2025.”

Pe scurt, instituția admite că a emis facturi incorecte, dar liniștește oamenii promițând că, într-un viitor incert, situația se va rezolva. Într-un oraș unde veniturile medii nu permit astfel de șocuri financiare, faptul că populația trebuie să „împrumute” bani CET-ului până la finalizarea regularizărilor este inacceptabil.

Mai mult, comunicatul conține și explicații care frizează ridicolul:

„Precizăm că s-a ajuns la această situație datorită următorului cumul de factori:

– în luna decembrie 2024, datorită celor 4 zile nelucrătoare din perioada sărbătorilor de iarnă, citirile contoarelor s-au făcut cu 4 zile mai devreme decât de obicei, pentru a se putea emite facturile aferente consumului lunii decembrie în termenul legal, astfel încât în facturile lunii ianuarie a fost prinsă o perioadă mai mare de consum aferentă lunii decembrie decât de obicei, iar intervalul de consum facturat a fost de 35-36 de zile;

– prețul energiei termice, valabil cu data de 1 ianuarie 2025, a fost aprobat în data de 29 ianuarie 2025, când toate datele necesare pentru emiterea facturilor aferente consumului lunii ianuarie erau deja centralizate, prelucrate și verificate și nu mai puteau fi modificate astfel încât facturile să poată fi emise cu data de 31 ianuarie 2025”.

Cu alte cuvinte, CET Govora ne spune că, deși știa că tarifele noi nu fuseseră încă stabilite oficial, a decis să emită facturile oricum, fără să ia în calcul o posibilă corecție ulterioară. Nu doar că au taxat populația în mod eronat, dar au și făcut-o cu o nonșalanță demnă de o companie de stat care știe că nu va fi trasă la răspundere.

Ce urmează?

Pentru locuitorii din Râmnicu Vâlcea, vestea bună este că, teoretic, facturile vor fi corectate. Vestea proastă este că asta se va întâmpla „în cel mai scurt timp posibil”, o expresie vagă care lasă loc oricărei interpretări. Între timp, oamenii sunt obligați să scoată bani pe care poate nu îi au, pentru o greșeală care nu le aparține.

Într-un oraș în care încălzirea centralizată ar trebui să fie un serviciu esențial, accesibil și predictibil, CET Govora demonstrează că eșecul administrativ-politic poate atinge noi culmi ale absurdului. Până la următoarea „eroare de calcul”, locuitorii din Râmnicu Vâlcea trebuie să se obișnuiască cu ideea că facturile lor sunt la cheremul unor decizii luate în birouri în care nimeni nu pare să plătească pentru propriile greșeli.