Permisul de conducere, în pericol! Neplata amenzilor te lasă pieton

0C4022C2-7861-469B-8A79-850EE0BE764B

Permisul tău de conducere ar putea fi suspendat dacă nu plătești amenzile în timp util. Guvernul pregătește măsuri dure pentru restanțieri.

Reformă cu miză mare pentru șoferi și pentru administrațiile locale: dacă nu-ți plătești amenzile de circulație în termen de un an, s-ar putea să rămâi fără permis. Aceasta este una dintre măsurile discutate marți, la întâlnirea dintre ministrul dezvoltării, Cseke Attila, și reprezentanții autorităților publice locale. La discuții au participat și premierul, alături de vicepremierul Tánczos Barna.

Tema întâlnirii a fost noul pachet de reforme administrative propus de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Proiectul vine cu soluții pentru situația financiară a autorităților locale și promite o descentralizare reală, cu mai multă putere pentru comunitățile locale.

Printre propunerile avansate se numără sancțiuni mai ferme pentru cetățenii care ignoră obligațiile financiare către stat. Cei care nu își achită amenzile de circulație în termen de cel mult un an riscă să rămână fără permis.

„Potrivit propunerilor, o persoană care nu își achită amenzile de circulație în termen de cel mult un an ar putea rămâne cu permisul de conducere suspendat. De asemenea, radierea unui autovehicul din circulație ar fi condiționată de plata tuturor datoriilor către administrația locală. De asemenea, se va reveni la sistemul proporționalității populației cu numărul de posturi de care pot dispune unitățile administrativ teritoriale. Astfel, conform legislației actuale, administrațiile locale pot spori numărul angajaților dacă populația localității crește, iar propunerea discutată astăzi ar reduce numărul de angajați publici locali în unitățile administrativ-teritoriale unde numărul locuitorilor scade. După cum este cunoscut, pachetul de reformă administrativă propune condiționarea achiziției unui autovehicul de achitarea taxelor locale și recuperarea permisului de conducere suspendat pentru nerespectarea regulilor de circulație doar după plata amenzilor. Autorizațiile de construcție vor putea fi eliberate doar dacă solicitantul nu are datorii la bugetul local, iar în cazul ajutoarelor sociale, autoritățile vor putea reține la sursă sumele datorate către autoritățile locale de beneficiar” – transmite Ministerul Dezvoltării într-un comunicat de presă.

Reforma își propune să facă ordine în relația dintre cetățean și autoritatea locală, prin condiționarea mai strictă a serviciilor publice de plata obligațiilor către stat. De la radierea mașinilor până la obținerea autorizațiilor de construcție, totul se leagă acum de datorii. Mai mult, administrațiile locale vor putea să rețină direct din ajutoarele sociale sumele neplătite de beneficiari.

Guvernul promite că reforma va duce la o mai bună organizare și o distribuție echitabilă a resurselor. În plus, va fi simplificată și procedura prin care bunurile statului pot fi transferate către administrațiile locale, pentru o gestionare mai eficientă.

Noul pachet de măsuri administrative urmează să fie inclus în al doilea set de măsuri financiare adoptat de Guvern, iar dacă va trece în forma actuală, șoferii care ignoră amenzile ar putea avea de suferit.