Râmniceanul Daniel Ionescu și casele lui din ceramică: artă la superlativ!

Daniel Ionescu din Râmnicu Vâlcea vinde de ani de zile ceramică figurativă la târgul olăritului…

Daniel Ionescu din Râmnicu Vâlcea vinde de ani de zile ceramică figurativă la târgul olăritului din Sibiu. Casele și bisericile sale sunt inconfundabile: de la mărimea unui magnet până la dimensiunea unei palme, cu elemente de arhitectură românească, cu acoperișuri negre și clădiri albe.
Iată un interviu acordat de acesta editorului Ruxandra Stănescu:

Rep.: Sunteți de ani de zile la târgul de ceramică din Sibiu.
D.I.: Da, aceasta este cel mai mare târg la care particip. Lucrez cu lut doar în timpul liber, pentru că profesional sunt funcționar public la primăria din Râmnicu Vâlcea. Sunt întotdeauna fericit că sunt aici, pentru că bucuria clienților este foarte importantă pentru mine și am și ocazia să schimb idei cu alți ceramisti.

Rep.: Cum v-a afectat pandemia?
D.I.: Înainte de pandemie, am avut mai multe legături cu magazine, în special în București, care au fost reluate abia acum o lună și au fost, de asemenea, foarte precauți. Singurul târg desfășurat anul precedent a fost Târgul Ceramicii din Sibiu, mulțumim organizatorilor. Târgul din Horezu, „Cocoșul de Hurez”, care este mai aproape de locul unde locuiesc, a fost anulat și anul acesta, ceea ce ne-a afectat. De aceea este minunat că Sibiul și-a păstrat cât mai bine ofertele culturale.

Rep.: Unde se pot găsi piesele lucrate de dvs.?
D.I.: Mă puteți găsi online dacă introduceți „Daniel Ionescu ceramica” ( ceramicaunicat.blogspot.com ), dar și în magazinele din țară – din păcate nu la Sibiu. De asemenea, în mici buticuri de suveniruri pot fi găsite piesele și în unele magazine de pe aeroport. Dar, așa cum am spus, nu lucrez prea mult.

Rep.: Ce case sunt mai populare?
D.I.: Fiecare articol are și publicul său: bisericile mai mari, în care se poate pune o lumânare, se vând foarte bine, dar și casele de suveniruri sunt foarte apreciate de turiști.

Rep.: Cum a fost târgul din acest an?
D.I.: În ultimii doi ani, clienții au fost foarte bucuroși să cumpere, cu toții am văzut asta. Se spune că prețuiești ceva doar după ce se pierde. Poate că asta a provocat pandemia. Și sper că după această „retragere” ne vom regăsi valorile reale.

Rep.: Unde vă găsiți inspirația?
D.I.: În elemente ale arhitecturii românești. Tocmai am văzut multe dintre aceste elemente în timp ce treceam pe lângă un sat, pe un drum de țară …

Articol preluat și tradus din https://www.hermannstaedter.ro

Titlul de aparține