Testele de salivă ajung în şcoli. Cine le va administra elevilor?

Elevii și profesorii vor fi testați de două ori pe săptămână pentru depistarea infecției cu…


Elevii și profesorii vor fi testați de două ori pe săptămână pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta susține că la începutul săptămânii viitoare vor fi încheiate contractele subsecvente pentru trei tranşe de teste rapide din salivă, iar prima tranșă de teste va ajunge probabil săptămâna următoare.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat astăzi cum se va face distribuirea acestora şi de cine vor fi administrate: „Se va instrui personalul de la şcoală ca să poată să folosească testele, pentru că nu au nici o componentă invazivă. Deci se va stabili un instructaj, un mod de informare referior la cum se folosesc li persoanlul din şcoli va putea să le utilizeze. Nu este nevoie de medici sau asistente medicale.”

Întrebat dacă testarea elevilor va fi obligatorie, ministrul Educaţiei nu a dat un răspuns clar. 

„Vom vedea procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii. Până la obligativitate, sunt convins că sunt teste uşor de administrat, care nu vor mai fi respinse de către părinţi, nu vor mai fi respinse de către elevi”, a răspuns ministrul.

În județul Vâlcea, luni, 8 noiembrie 2021, elevii din 119 școli vor începe orele cu prezență fizică, în timp ce în 20 unități de învățământ vor funcționa în sistem online.