Mai mult de jumătate din localitățile vâlcene au fost afectate de alunecările de teren

În ultimii trei ani, nu mai puțin de 52 de localităţi din Vâlcea au fost afectate de alunecări de teren, se arată într-o informare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). În cadrul acestei structuri s-a analizat lista perimetrelor cu alunecări în vederea demarării procedurilor de întocmire a hărţilor de risc natural.

Conform analizei, 52 dintre cele 89 de localităţi vâlcene sunt în zona de risc. Ba mai mult, 26 dintre ele sunt cu grad mare şi foarte mare de risc să se confrunte în continuare cu astfel de calamități naturale. Printre aceste localități se află Alunu, Berbeşti, Bălceşti, Călimăneşti, Cernişoara, Dănicei, Milcoiu, Slătioara şi Stoileşti, care au avut alunecări de teren în fiecare an din 2019 încoace.

În aceste condiții, Prefectura Vâlcea a propus ca în aceste 26 de localităţi să fie realizate sau actualizate cu prioritate hărţile de risc şi a solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea să prindă fondurile necesare în bugetul judeţului de anul viitor. Hărțile de risc nu au mai fost actualizate în județul Vâlcea încă din anul 2011.