Ofertele de Black Friday, supravegheate non-stop de ANPC. S-a înființat un comandament special…

Pentru că a devenit deja o practică să se “umfle” prețurile în avans, iar în…

Pentru că a devenit deja o practică să se “umfle” prețurile în avans, iar în zilele de Black Friday să anunțe reduceri “mincinoase”, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a luat decizia ca anul acesta să stea cu ochii pe ofertele marilor companii. Ca urmare, a fost înființat un Comandament Special Black Friday, care are drept scop supravegherea permanentă, 24 din 24 de ore, a promoțiilor din această perioadă, indiferent de domeniu de activitate. Și la Vâlcea se vor desfășura astfel de activități, comisarii fiind deja instruiți asupra ceea ce trebuie să facă.

”Am decis înființarea acestui comandament după ce am văzut rezultatele controalelor de zilele trecute, la cei care au <furat startul> campaniei de reduceri. Așa cum am spus de fiecare dată, manifestăm TOLERANȚĂ ZERO față de orice abatere de le legislația în domeniu. Parte a campaniei <Protecția Consumatorilor nu se negociază!>, ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălellilor”, a declarat Claudiu Dolot.

Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință.

Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.
 

În acest context, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara o adresă de e-mail dedicată, bf@anpc.ro, la care îi invită pe toți cetățenii care constată orice neregulă legată de promoțiile din această perioadă să scrie, să trimită fotografii sau orice document consider că ne poate fi de folos în demersul nostru, în slujba lor.